Etlik piliç yetiştiriciliğinde asites sorunu üzerine araştırmalar
Studies on ascides incidens of broiler production
  1. Tez No: 200905
  2. Yazar: MEHMET NAZIM KOÇ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜNYAMİN SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Broyler, Asites Sendromu, Broiler, ascites syndrome
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu derleme çalışmasının amacı, asites ve asitese sebep olan nedenleri daha iyi anlamak içindir. Etlik piliçlerde görülen asites bir hastalık olmayıp metabolik bir kusurdur. Asites, dokuların ihtiyacı olan oksijenin yeterince sağlanamamasından kaynaklanmaktadır. Etlik piliçlerdeki asites sendromu büyümüş ve gevşemiş kalp, karında su toplanması ve bunun sonucu olarak da kalpteki bozukluklarla sonuçlanmaktadır. Etlik piliçler doğaları gereği çok miktarda yem tükettikleri için yüksek oranda oksijene ihtiyaçları vardır. Kalp metabolizmanın artan oksijen ihtiyacını sağlamak için, kanı akciğerlere daha hızlı pompalar. Akciğer dokularının ve kalp damarlarının hacmi sınırlı olduğundan kanı daha fazla taşıyamayacağı noktası göz önüne alınır. Bu kalp bozukluğu için başlangıç noktasıdır. Asites sendromu ilk olarak yüksek rakımlarda üretim yapan ticari çiftliklerde bildirilmiştir. Fakat bununla birlikte son 20 yılda dünyanın her yerindeki etlik piliç çiftliklerinde önemli bir problem olmuştur. Genel olarak asitese sebep olan etkiler, çevre şartları, etlik piliçlerin anatomi ve fizyolojileri, idare ve genetik seleksiyondur. Soğuk sitresi, rakım ve kuluçka şartları gibi çevresel nedenler, asites oranında etkilidir. Büyüme oranı, oksijen ihtiyacı, organ büyüklüğü ve kapasitesi hematolojik parametreler, bir etlik pilicin asitese karşı ne kadar hassas veya dayanıklı olduğunu belirleyebilir. Yem, ışık, hava kalitesi ve havalandırma da asiteste etkilidir. Asites oluşumunda en son bir alan olan genetik seleksiyon asitesi sadece büyük oranda etkilemeyip aynı zamanda asites sendromunun sonlanmasında büyük bir potansiyeldir.
Özet (Çeviri)
The aim of this review study was to understand ascites and related causes better. Ascites is not a disease but is a metabolic disorder in broilers that is associated with insufficient oxygen supply relative to oxygen need of tissue. Ascites syndrome in broilers results in an enlarged and flaccid heard, accumulation of severe fluid in abdominal cavity as a consequence of heart failure. Broiler chickens, by the nature of their ability to consume large quantities of feed and grow very rapidly, have an extremely high demand for oxygen. When there is an increased demand for oxygen, the heart essentially pushes the blood through the lungs harder to increase the amount of oxygen available to the bird?s metabolism. Because the lung volume and cardiovascular volume within the lung tissue is fixed, there comes a point at which the lung can no longer accommodate any more blood being supplied by the heart. This is the starting point for heart failure. Ascites is first noticed as a problem for commercial poultry farms that were located at high altitude. However, within the last 2 decades, ascites has became a significant problem for broiler producer in everywhere in the world. Generally, the main effects resulted in ascites are environmental condition, anatomy and physiology of the broiler, management and genetic selection. Environmental causes such as cold stress, altitude and incubator environment affect the ascites incidents. Growth rate, oxygen demand, organ size and capacity, hematological parameters can all determine how resistance or susceptible a broiler to ascites. Feed, lighting, air quality and ventilation have all been implicated for ascites. One final area that not only greatly influences, but also has potential to end ascites syndrome is the area of genetic selection.