Hemodiyaliz hastalarında bazı iz element, mineral ve biyokimyasal parametre düzeyleri
Levels of some trace elements, minerals and biochemical parameters in hemodialysis patients
  1. Tez No: 200913
  2. Yazar: HATİCE KIZILTAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SUAT EKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, İz elementler, Hemodialysis, Trace elements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Renal yetersizlikli hastalar iz element ile oluşan diyalizat kontaminasyonu veya diyaliz boyunca oluşan iz element kaybı, sindirim sistemi absorpsiyon bozukluğu ve idrarda atılımın azalması nedeniyle iz element yetersizliği veya gelişen toksisite nedeniyle büyük riske sahiptirler. Bu çalışmada, hemodiyaliz hastalarında diyaliz öncesi ve sonrası iz element (Cu, Zn, Fe), mineral (Mg, K, Na, Cl) ve bazı biyokimyasal parametrelerin (üre, kreatin, total protein, albümin, glukoz) değişim düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Mart-Ağustos 2004 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya yaş ortalamaları 52.12 ± 3.13 olan 5'i kadın 25'i erkek 30 HD' li hasta ile yaş ortalaması 51.64 ± 2.22 olan, 7'si kadın 23'ü erkek 30 kişilik kontrol grubu dahil edilmiştir. Bu çalışmada iz element ve mineral seviyesinin hemodiyalizli hastalardaki durumu araştırıldı. Bulunan sonuçların, kronik böbrek yetmezliği olan hastaların iz element yetersizliği yada fazlalığı açısından izlenmesinde yardımcı olabileceği belirlenmiştir. Ayrıca yapılan korelasyon (r=0.4;P=0.028) sonucunda çinko düzeyinde ve buna paralel olarak albümin düzeyinde azalma nedeniyle çinko yetersizliğinin belirlenmesinde albümin düzeyinin kullanılmasının uygun olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Dialysate contamination by trace elements or trace element loss during dialysis, trace element insufficiency or development of toxicity due to absorption disorder of the digestive system or reduction in clearance of urea result in a higher risk for patients with renal failure. The purpose of this study was to examine trace elements (Cu, Zn, and Fe), minerals (Mg, K, Na, and Cl) status and level of biochemical parameters (urea, creatinine, total protein, albumin, glucose). This study was carried out during summer time of 2004 (March to August) and included 30 hemodialysis patients (25 men and 5 women) aged 52.12 ± 3.13 and 30 healthy subject (23 men and 7 women) aged 51.64 ± 2.22. In this study has been investigated the status of trace elements and minerals in hemodialysis patients. It was determined that the results gathered might be helpful in monitoring of patients with renal failure in terms of insufficiency or excess of trace elements. Moreover, as a result of the correlation test (r=0.4;P=0.028), that use of the level of albumin may be a choice suitable in determination of the deficient of zinc resulting from the reduction in the level of zinc and put in parallel that of albumin.