Isı ve sıcaklık konusunda rastlanan kavram yanılgıları ve bu kavram yanılgılarının giderilmesinde kavram haritalarının kullanılması
Misconception encountered in heat and temperature unit and using concept maps to remove these misconceptions
  1. Tez No: 200943
  2. Yazar: ZAFER AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİM ORAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isı, Kavram Haritası, Kavram Yanılgısı, Sıcaklık, Concept map, Heat, Misconception, Temperat
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Fen Bilgisi eğitimi ile ilgili yapılan ulusal ve uluslar arası çalısmalar ilköğretim seviyesindeki öğrencilerin kavramları algılamada zorlandıklarını ve fenle ilgili konularda çesitli kavram yanılgılarına sahip olduklarını ortaya koymaktadır. Kavram yanılgılarının temel sebebi fen konularının soyut ve karmasık bir yapıya sahip olmasıdır. Bu durum, eğitimcilerin, kavram yanılgılarının tespiti ve giderilmesi için çesitli çalısmalara yönelmelerine neden olmustur. Bu çalısmada, ilköğretim 7. sınıf öğrencilerinin ısı ve sıcaklık konusuyla kavram yanılgılarının tespit edilmesi, tespit edilen kavram yanılgılarının, geleneksel öğretim yöntemiyle ve kavram haritası tekniği kullanılarak desteklenmis bir fen öğretiminin öğrenci basarısına etkililiği incelenmektedir. Kavram yanılgılarının tespiti üzerine yapılan çalısmalar, fen bilimleri eğitiminde üzerinde sıkça durulan konulardan biridir. Ancak, bu yanılgıların belirlenmesinden çok giderilmesine yönelik çalısmalar, yeni bilgilerin yanlıs olanlar üzerine yapılandırılmaması olarak düsünüldüğünde üzerinde daha fazla durulması gereken bir arastırma alanı olarak önem kazanmaktadır. Öğrencilerin mevcut bilgi seviyelerini ve kavram yanılgılarını tespit etmek için, ısı ve sıcaklık konusuyla ilgili olarak bir test hazırlanmıs ve Nihat Kitapçı ?lköğretim Okulu'nun 7-A (deney grubu) sınıfında okuyan 29 ve 7-B (kontrol grubu) sınıfında okuyan 27, toplam 56 öğrenciye ön test olarak uygulanmıstır. Ön testin uygulanmasından sonra, ısı ve sıcaklık konusu; deney grubuna kavram haritası kullanılarak, kontrol grubuna ise geleneksel öğretim yöntemiyle anlatılmıstır. Konunun anlatılmasından sonra, hazırlanan son test, iki grubun basarı seviyelerini karsılastırmak amacıyla uygulanmıstır. Her iki grup öğrencilerinin basarı seviyeleri arasındaki anlamlı farkı belirlemek amacıyla t-testi yapılmıstır. Elde edilen sonuçlar deney grubunun istatistiksel olarak kontrol grubuna göre daha basarılı olduğunu göstermistir.
Özet (Çeviri)
National and international studies done in relation with scince education reveal that students in primary education level are compelled to percieve the concepts and have various misconceptions about subjects related to science education. Misconceptions basic reason is that science subjects have an abstract and complex structure. This situation causes educator to direct various studies for determining and eliminating misconceptions. In this study, to determine the misconceptions with seventh grade students heat and temperature subject, the misconceptions effects which are determined and science education technique and concept map technique to the student?s success have been examined. The studies done on determining misconception are one of the subjects that are frequently stood on. But these studies directed towards determining rather than eliminating these misconceptions when thought as new knowledge shouldn?t build on false knowledge take great importance as a research field. A test prepared and applied as a pretest conneeting with heat and temperature subjeets to determine the knowledge and misconceptions of students in 7/A class(experimental group) and students in 7/B class(control group), 56 students as total, in Nihat Kitapcı Primary School. After pretest, the heat and temperature unit is thought experiment group by using concept map control group by traditional teaching methods. After that, a final test was applied both group to determine the difference between their achievement level. After pre-test was applied, heat and temperature subject was explained to experiment group using traditional education techrique. After subject was explained, prepared test for comparing two groups achievement level is a applied. t- test was done for determining the meanigful difference between each groups? success level. Statistical results show that experiment group is more succesful than control group.