Ahşap ve çelik makas sistemlerin malzeme ve sistem özelliklerinin incelenmesi, bir örnek yapı üzerinde değerlendirilmesi
The studying of material and structural properties of wooden and steel truss systems and evaluation over a construction example
  1. Tez No: 201175
  2. Yazar: EMİN ERDEM HIRAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN AVLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap, çelik, makas sistem, mekanik özellikler, fiziksek özellikler, Wood, steel, truss system, mechanical properties, physical properties
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yurtdışında, özellikle Amerika ve Avrupa'da betonarme ve çeliğe alternatif olarak ahşap sistemlerin uygulaması yaygındır. Ülkemizde, yapı sektöründe sadece betonarme ve çelik yapıların yapımının olması, ahşap yapı sistemlerin uygulama olanağı bulamaması yapı sektörümüzde bir eksiklik olarak dikkati çekmektedir. Bu eksikliğin nedeni araştırıldığında yönetmeliklerin yetersiz olduğu, ahşap malzemenin ve ahşap sistemlerin özelliklerinin mimar ve mühendisler tarafından yeterince bilinmediği görülmektedir. Ahşap malzemenin özelliklerinin bilinmesi ve yönetmeliklerde gerekli düzenlemelerin yapılması ile ahşap sistemin diğer sistemlere alternatif olarak kullanım olanağı bulacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada; ahşap makas sistemler ile çelik makas sistemlerin malzeme ve sistem özellikleri açısından değerlendirmesi yapılarak, elde edilen bilgiler aktarılmıştır. Tezin birinci bölümünde, araştırmanın amacı, kapsamı ve aktarılmasındaki yöntem belirtilmektedir. İkinci bölümde, ahşap malzemenin fiziksel, mekanik, kimyasal, ekolojik ve görsel özellikleri aktarılmıştır. Üçüncü bölümde, ahşap makas sistemin tarihçesi, ahşap makas şekilleri, makas sistemin özellikleri, tasarım ve üretim ölçütleri ile uygulaması sırasında izlenecek adımlar anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, çelik malzemenin fiziksel ve mekanik özelikleri ile çelik makas sistemin özellikleri açıklanmıştır. Beşinci bölümde ilk olarak, ahşap ve çelik makas sistemin malzeme özellikleri ve sistem özellikleri açısından değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci olarak ise 15 metre açıklığa sahip örnek bir yapı üzerinde ahşap ve çelik makas sistemin statik hesapları yapılarak, maliyet, makas ağırlığı ve kesit büyüklükleri açısından değerlendirmesi aktarılmıştır. Sonuç ve Öneriler bölümünde, araştırmanın tüm bölümlerinde çıkarılan sonuçlar değerlendirilmiş, ahşap yapı yönetmeliklerinin ve imar yönetmeliklerinin yetersizliğine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Wood systems have widespread applications as an alternative to concrete and steel systems in the world, especially in the North America and Europe. Most of the applications in our national construction sector are concrete and steel systems, so the lack of wood construction system applications can be easily recognized by rare application examples, lock of qualified labors and limited variety of application materials sold in market. In capabilities of regulations on wood construction applications and unfamiliarity of architects and civil engineers to wood construction applications characteristics can be determined by further research. Extended knowledge on wood products and proper arrangement on regulations and increased interest in wood construction applications will blow up wood industry production providing wood construction applications as an alternative to concrete and steel construction applications. In this research thesis, material and system properties of wood and steel construction are studied and compared. Reason, coverage and the presentation method of the research is introduced in the first chapter of the thesis. In the second chapter of the thesis, physical, chemical, mechanical, ecological and visual properties of wood materials are introduced. In the third chapter of the thesis, history, forms, system properties, design criteria, production and application of wooden trusses are studied. In the third chapter basic characteristics of steel and steel truss systems are studied. Firstly material and systems properties of wooden and steel truss are compared in the fifth chapter. Then static, cost, truss weight and cross-section calculations of wood and steel truss systems are made and compared by considering an example structure with 15 meters of space. In the conclusion and suggestions part of the thesis , extracted results are mentioned and defects of wood construction regulations and town planning codes are mentioned.