İnternet protokolü üzerinden ses iletiminde (VoIP) güvenlik
Security on voice over internet protocol
  1. Tez No: 201176
  2. Yazar: SERKAN KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SONER ÖZGÜNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: VoIP, H.323, SIP, VoIP teknolojisinin güvenlik açıkları, VoIP güvenlik protokolleri, DES, AES, MD5, IPSec, TLS, SRTP, VoIP, H.323, SIP, Security vulnerabilities of VoIP, VoIP security protocols, DES, AES, MD5, IPSec, TLS, SRTP
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
İnternet üzerinden ses iletimi (VoIP) son yıllarda çok popüler bir konu haline gelmiştir. Özellikle, ekonomik açıdan çeşitli avantajlara sahip olan VoIP, varolan internet altyapısını kullanması, herhangi bir ek maliyet getirmemesi ve kurulum ve operasyon maliyetlerinin düşük olması nedeniyle hem son kullanıcıların hem de işletmelerin oldukça ilgisini çekmektedir. Bütün bu olumlu özelliklerinin yanında, VoIP'in aşması gereken çeşitli problemler de bulunmaktadır. Bu problemlerin en önemlisi güvenlik konusudur. VoIP teknolojisi beraberinde aynı hızda gelişen bir güvenlik problemini de getirmektedir. VoIP trafiği kötü niyetli biri tarafından engellenebilir, kopyalanabilir, yavaşlatılabilir veya değiştirilebilir. Bununla birlikte, VoIP uygulamalarının sebep olduğu güvenlik açıkları ağ şebekelerine önemli ölçüde zararlar verebilmektedir. Bu çalışmada, VoIP teknolojisinin beraberinde getirdiği güvenlik tehditlerinin neler olduğuna, VoIP sistemlerine karşı gerçekleştirilen saldırıların muhtemel sonuçlarına, bu saldırılara karşı ne gibi önlemler alınabileceğine, güvenlik amaçlı kullanılabilecek şifreleme algoritmalarına ve güvenlik protokollerine değinilmiştir. Sonrasında, bu güvenlik tehditlerine karşı uygulanabilecek güvenlik protokollerinin önemini gösteren uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamalar neticesinde, güvenlik protokollerinin kullanılmaması durumunda VoIP sistemleri hedef alınarak gerçekleştirilen saldırıların etkili olacağı; güvenlik protokollerinin aktif edilmesi durumunda ise bu saldırıların başarısız olacağı gösterilmiştir. Son bölümde ise VoIP güvenlik protokollerinin kullandığı şifreleme algoritmalarının VoIP görüşmeleri üzerindeki olumsuz etkilerinin incelendiği bir performans analizi gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, Voice Over IP (VoIP) has been a very popular subject all over the world. VoIP presents more economical opportunities for both end users and the enterprises, because it can be integrated on the existing internet infrastructure, it does not need any further cost and decreases the setup and operational cost. Despite of all these constructive features, there are some difficulties that VoIP must overcome. The most important difficulty is the security issue. The VoIP traffic can be blocked, copied, changed or made slow by malicious people. In addition, the vulnerabilities of VoIP applications can damage the network systems of enterprises. In this study, security threats of VoIP, the possible results of these threats, the measures that can be taken against these threats and the most important security algorithms and protocols are investigated. Following this investigation, special applications that show the importance of these protocols are performed. At the end of these applications, it will be shown that the attacks against VoIP systems can be successful if the VoIP security protocols are disabled and then the attacks against VoIP systems are never successful if the VoIP security protocols are enabled. At the last section, a performance analyses that show negative effects of encryption algorithms on VoIP is performed.