Ağırnas kentsel sit alanı ve Mimar Sinan caddesi üzerine bir araştırma
A survey about Ağırnas urban site area and Mimar Sinan street
  1. Tez No: 201177
  2. Yazar: AYTEN GÜL OKYAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NADİDE SEÇKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Agırnas, Mimar Sinan, Kentsel Sit, Agirnas, Mimar Sinan, Urban Site
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalısma, Kayseri iline baglı Agırnas'ın korunması gerekli kültür varlıklarının tanıtılması, belgelenmesi, genel koruma ilkelerine göre degerlendirilmesini içermektedir. Günümüze kadar farklı uygarlıkların sosyal yapı ve mimari ögelerini barındıran önemli bir yerlesim olan Kayseri sınırları içinde yer alan Agırnas da bu tarihi izlerini tasır. Agırnas'ta bulunan ve Kapadokya bölgesinin devamı niteliginde olan yeraltı kentleri, milattan önce oldugu gibi Hıristiyanlıgın ilk dönemlerinde de önemli bir kullanıma sahiptir. Çevrede yer alan kaya yerlesimleri, kaya mezarları ve kaya kiliselerinin de bu dönemden kalma oldugu tahmin edilmektedir. Ayrıca yerlesim bölgesinde bir Rum Kilisesi de mevcuttur. Agırnas'ta Mimar Sinan'ın vakfiyesinde yer alan anıtsal bir çesme de bulunmaktadır. Bunun yanında, yöreden elde edilen tüf tasları ile insa edilmis kâgir konut yapılar bulunmaktadır. Mimar Sinan'ın dogdugu köy olarak tanıtımı yapılan yerlesimin büyük bir kısmı arkeolojik ve kentsel sit alanı olarak tescillenmistir. Ayrıca tek yapı ölçeginde de kültür varlıgı olarak tescillenmis yapılar bulunmaktadır. Bu çalısmada ele alınan bölge, Mimar Sinan'ın dogdugu evin de üzerinde bulundugu Mimar Sinan Caddesi ve yakın çevresidir. Bu cadde Agırnas yeraltı sehrinin üzerine kurulmus olması ile de önem kazanmaktadır. Cadde üzerinde Mimar Sinan evinin yer aldıgı ada dısında tescil kaydı bulunan yedi sivil mimarlık örnegi bulunmaktadır. Birinci bölümde; çalısmanın amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmıstır. kinci bölümde; Agırnas'ın cografi konumu, iklimsel özellikleri, ekonomisi, nüfusu, tarihsel gelisimi ve Agırnas Projesi'nin içerigi kısaca ele alınmıstır. Üçüncü bölümde; Agırnas'ın kültürel mirası, dini yapılar, egitim yapıları, sivil yapılar, su yapıları, yeraltı sehri, kaya kiliseleri ve güvercinlikler, alt baslıklar altında incelenmis ve sit alanlarının tanım ve özellikleri belirtilmistir. Dördüncü bölümde; seçilen çalısma bölgesinin mevcut durum tespitleri açıklanmıs, caddenin sokak dokusu ve mimaride kullanılan malzeme ve yapım teknikleri, mimari ögeler incelenmis, ayrıntılı rölöveleri hazırlanmıstır. Korunması gerekli yapılar tespit edilerek bu yapıların da girilebildigi ölçüde rölöveleri hazırlanmıstır. Yapılan tespit çalısmaları sonucunda bölgenin mimari özellikleri degerlendirilmistir. Besinci bölümde; çalısma bölgesini içeren koruma yaklasımı önerileri sunulmustur. Öneriler tek yapı ölçeginde degerlendirilerek bütüne olan etkisi irdelenmistir. Altıncı bölümde; Yapım teknikleri, yapı malzemeleri, mimari mekân ve elemanlara ait yöresel tanımları içeren bir sözlük hazırlanmıstır.
Özet (Çeviri)
This work includes the introduction, documentation and assessment of the cultural property in Agırnas, subordinate to Kayseri province, in accordance with the general protection principles. Kayseri is an important settling area carrying the social structure and architectural characteristics of different civilizations. Agırnas, which is located within the province of Kayseri, has the tracks of these civilizations too. The underground cities in Agirnas, which are the extensions of the Cappadocia region, had important functions in the first years of Christianity like they had had before Christianity. The rock cliff churches in the region are also thought to date from this period. Besides, there is an Armenian church in the settlement place. There is a monumental fountain in Agirnas, which is mentioned in Mimar Sinan?s Vakfiye. Besides, the stone buildings made from the volcanic rocks found in the region are remarkable. An important part of the settlement introduced as the birth place of Mimar Sinan is registered as archeological and urban site. There are also buildings registered as cultural property on the building scale. The area studied here is the Mimar Sinan Avenue where there is the house Mimar Sinan was born in. This avenue is remarkable due to the fact that it was built on an underground city. There are seven examples of civil architecture which are registered excluding the house of Mimar Sinan in this street. In the first chapter the aim, scope and methodology of the study is presented. The second chapter presents information about the geographical location, climate, economy, population, historical development and the context of the Agirnas Project. . In the third chapter cultural heritage of Agirnas is examined under the headings as follows: religious, educational and civil buildings, water constructions, underground city, rock churches and dovecotes. Sites are also defined and identified in this chapter. In the fourth chapter detections on the present situation is declared, street texture, material and construction techniques and architectural elements of the avenue is examined, and surveys of the entrance doors are drawn. The buildings that need to be protected are detected and their surveys are drawn. Upon detection, an architectural characteristic of the area is assessed. In the fifth chapter propositions about protection of the area studied are presented. The propositions are assessed on building scale. In the sixth chapter, a dictionary including regional definitions about construction techniques, construction materials, and architectural place and elements is prepared