Gemi pervane yüzeyinde tabaka kavitasyonunun sayısal olarak incelenmesi
Numerical investigation of sheet cavitation on a marine propeller
- Tez No: 201207
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT GÜNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kavitasyon, tabaka kavitasyonu, kaldırıcı yüzey metodu, gürültü düzeyi, Cavitation, sheet cavitation, lifting surface method, noise level
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Gemi pervanelerinde görülen kavitasyon, pervanelerin hidrodinamik performansına ve çalışma ömrüne etki eden, gemi bünyesinde titreşimlere ve su altında gürültüye neden olan bir fiziksel olgudur. Pervane dizaynı sırasında kavitasyonun pervaneye ve çevreye olan olumsuz etkilerini en aza indirmek büyük önem taşımaktadır. Bu olgunun, deneysel olarak incelenmesi hem pahalı hem de zaman gerektirmektedir. Bu nedenle, kavitasyonun ne zaman ortaya çıkabileceğinin pervane imalatı öncesi belirlenmesi gerekmektedir. Bunun yapılabilmesi maliyet ve zaman gerektiren deneysel yöntemlerle mümkün olmasına rağmen, aynı hassasiyet düzeyinde nümerik yöntemlerin tercih edilmesi pervane tasarımcısına birçok avantaj sağlayabilmektedir. Bu dikkate alınarak, pervane ve kavitasyon analizi için bilgisayar teknolojisinin de gelişimine bağlı olarak kaldırıcı yüzey metodu, panel metodu ve hesaplamalı akışkanlar dinamiği metodu gibi çeşitli sayısal modelleme teknikleri geliştirilmiştir. Mevcut çalışmada, sözü edilen metotlardan kaldırıcı yüzey metoduna dayalı bir pervane analiz metodu, tabaka kavitasyonu kaynaklı gürültü hesabını da içerecek şekilde geliştirilmiştir. Uygulama olarak, ikisi model pervane biri tam ölçekte olmak üzere üç adet pervane seçilmiştir. Mevcut metot ile elde edilen sonuçlar, deneysel sonuçlar ve diğer sayısal yöntemler ile karşılaştırılmıştır. Geliştirilen analiz metodu ile kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde pervanenin imalat öncesi kavitasyon ve performans analizi ile kavitasyon kaynaklı gürültü düzeyi hesabı yapabilme imkanı sağlanarak maliyet ve zaman tasarrufu gerçekleştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cavitation in ship propellers is a fluid physical phenomenon which affects the hydrodynamics performance and life span of propellers and causes underwater noise and vibration on hull. Surface investigation of cavitation by experiment techniques requires high cost and time. Therefore, it is important to reduce the cavitation?s effects to environment and propeller during design stage of propeller. Therefore it is necessary to determine the cavitation before manufacture. It is possible to check the cavitation by experiment, but it needs much time and cost, but the preference of numerical methods with high accuracy level can supply many advantages to designer. Within this context, some numerical methods such as lifting surface methods, panel methods and computational fluid dynamics methods are developed as the computer technology increases. In the present study, a propeller analysis method based on lifting surface method has been developed including noise calculation due to sheet cavitation. For application of the method, three propellers have been selected. Two of them are model propeller, the other one is full scale. The results obtained by the present method have been compared with those of experimental and other numerical methods. It can be concluded that the present method provides easy, fast and reliable solution for cavitation and noise analysis with low cost and time before propeller design.