Stereolitografi yöntemiyle imal edilen prototiplerde işlem parametrelerinin artık gerilmelere etkisinin incelenmesi
The analyzing of process parameters effects on residual stress in the stereolitography made prototypes
- Tez No: 201218
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hızlı Prototipleme, Stereolitografi, Artık Gerilme, Katman Kaldırma Metodu, Rapid Prototyping, Sterelithography, Residual Stress, Layer Removal Method
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Geçmis yıllarda, üretim teknolojilerinin çıkıs noktası olan tasarım sürecinde özellikle yeni bir ürünün devreye alınması sırasında büyük sorunlar ile karsılasılmaktaydı. Özellikle tasarım bittikten sonra, bu tasarımın ilk çıktılarını somut olarak ele almak ve mevcut hataları görerek gerekli düzeltmeleri yapmak neredeyse imkânsız veya çok yüksek maliyetlere sahip bir asamaydı. Fakat son yıllarda ortaya çıkan ?Hızlı Prototipleme Teknolojileri?; gerek ürünün devreye alınma sürecini azaltması, gerekse bu süreçteki hataları en aza indirmesi sayesinde üretim teknolojilerinde maliyet düsürücü bir unsur olarak karsımıza çıkmaktadır. Diger bir yandan malzemelerde meydana gelen ve fiziksel-mekanik özelikleri etkileyen ?artık gerilmeler? mühendisligin temel konularından biri halini almıstır. Çünkü günümüz ekonomik kosullarında bir ürünün pazarda tutunabilmesi için yüksek kalite, düsük maliyet ve uzun ömür kriterleri karsımıza çıkmaktadır. Deneysel çalısmalar yardımıyla, ?Hızlı Prototipleme Teknolojilerinin? en sık kullanılan yöntemi olan stereolitografi yöntemiyle imal edilen prototiplerde; imalat esnasında kullanılan bazı proses parametreleriyle artık gerilmeler arasındaki iliskiler incelenmistir. Deney numuneleri epoksi bazlı reçineden 0,1 mm ve 0,15 mm katman kalınlıklarında üretilmistir. Ayrıca bu numunelerin destek yapıları üçgen ve kare olarak degistirilerek farklı prototipler elde edilmistir. Deneyler sonucunda bulunan sonuçlarda prototip imalatı sırasında katman kalınlıgının artması basma gerilmelerini düsürdügü fakat gerilmenin çekme yönüne dönmesiyle gerilmelerin katman kalınlıgı ve destek yapılarıyla beraber olarak degistigi gözlemlenmistir. Üçgen destek yapı kullanıldıgında katman kalınlıgının artması çekme gerilmelerini arttırmakta, buna ragmen kare destek yapı kullanıldıgında katman kalınlıgının artması çekme gerilmelerini azaltmaktadır. Basma gerilmesine maruz kalan yapılarda dayanımın yüksek olması isteniyorsa üçgen destek yapıları kullanılmalıdır. Buna karsın çekme gerilmesine maruz kalan yapılarda ise yüksek dayanım elde etmek için kare destek yapıları kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
In the past, during the design process which is the rising point of production technologies, considerable problems are faced, particularly when the new product is being released. Especially after the design is finished, discussing concretely the first outputs of this design and by observing the existent mistakes, making the necessary corrections become nearly impossible or this come out as a stage which cost very high amounts. As a result of experiencing high-level cost and loss of time during the product?s releasing process, competition chance among firms is removed. By means of ?Rapid Prototyping Technologies? that has been raised in recent years, time of product releasing is decreased and minimized the mistakes in this process so greeted us as a cost-reducing component of production technologies. Nowadays, these technologies are widely used by various firms for commercial purposes. In addition to these, ?residual stress? that have been occurred in the materials and effect physical-mechanic characteristics, are one of the basic subject of engineering. Even if, residual stresses generally appear as a parameter which affects mechanic characteristics negatively, in certain occasions, it turns into a particularly desirable condition. With the help of experimental studies, the relationship between some process parameters that are used at the moment of manufacturing and residual stresses formation is researched in the most well-known method of ?Rapid Prototype Technologies?- Stereolithography made prototype parts. Test specimens were produced from epoxy-based resins with 0.1 mm and 0.15 mm layer thickness. Also with changing the support structures of these specimens as a triangle and square; different prototypes were obtained. In the results of experiments, increased layer thickness, which used during the manufacturing of prototypes, decreases the compressive residual stresses. When the stress values change to the tensile, it is related to both layer thickness and support structures. When using a triangle support structure, if the layer thickness is increased, tensile residual stresses are also increased. However, when the support structure is a square; tensile residual stresses are decreased with increased layer thickness. If the high strength is desired in the constructions which are composed to compressive stress, the triangle support structures should be used. If the construction is composed to tensile stress, the square support structure should be used.