Su kaynaklı ısı pompası sisteminin Siirt'de bir uygulamayla incelenmesi
Study of water source heat pumps with an application in Siirt
- Tez No: 201219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOYUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Water source heat pumps, heat pump application in Siirt, water loop heat pump
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Genel olarak ısı pompalarını, kullandıgı ısı kaynaklarına göre isimlendirmekte ve çesitlendirmekteyiz. Buna göre ısı pompalarını hava kaynaklı, su kaynaklı, toprak kaynaklı, günes kaynaklı ve kimyasal kaynaklı olarak çesitlere ayırtmak mümkündür. Tezimizde daha çok su kaynaklı ısı pompalarına yer verecegiz. Konu ile ilgili olarak ikamet ettigim bölgenin yakınında bulunan Dicle Üni., Fırat Üni. ve Harran Üni.' ni, ayrıca stanbul'daki diger üniversiteleri dolastım. Çogu kaynakları taradım ve bu isle istigal eden ögretim görevlileri ile bizzat görüsmeler yaptım. Dünyadaki diger uygulamalar için ise ilgili makaleleri temin etme sansım oldu. Su kaynaklı ısı pompaları ile ilgili Siirt il merkezine 60 km uzaklıkta bulunan Kurtalan ilçesine baglı Saipbeyli Köyü'nde mukim bulunan yapay bir gölette uygulama yaptım. Bu tip ısı pompalarının dizaynı için gerekli bilgilerin bir kısmını Meteoroloji Siirt l Müdürlügü' nden temin ettim. Diger gerekli dataları da uygulama yaptıgım gölette ölçüm yapmak suretiyle temin ettim. Deney için, bir ısı pompasının dıs ünitesi görevini görecek bir serpantin hazırlayıp bunu gölete daldırdım. çinden ısıtıcı akıskan (su) dolastırmak suretiyle dolasan suyun giris-çıkıs sıcaklıklarını, debisini, göletten çekilen ısı miktarını elde ettik. Bu verilerle yıllık, aylık, günlük ve saatlik göletten çekebilecegimiz ısı miktarını, göletin ısıl kapasitesi ile yakın köyde kıs mevsiminde bu göletle kaç konutun ısıtılabilecegini, bunu yapmakla gölet suyu sıcaklıgında ne gibi degisiklikler oldugunu (ekolojik etki) ve sistemimizin rantabl olup olmadıgını gördük. Anahtar kelimeler : Su kaynaklı ısı pompası, Siirt' de ısı pompası uygulaması
Özet (Çeviri)
Generally we recognize and classify heat pumps with their heat sources. We can make a division by calling them as air source heat pumps, water source heat pumps, ground source heat pumps, solar source heat pumps and chemical source heat pumps. In this Project usually we will discuss water source heat pumps. Because of this study, I visited Dicle Uni., Fırat Uni., Harran Uni. which are in my region, and the other universities in stanbul. I looked for some books in the libraries and made speeches with teachers. For other applications I received journals from the digital media. I made an experiment about water source heat pumps in Kurtalan Town - Saipbeyli Village of which is 60 km distanced to the Siirt City centrum. I received some of datas which are required for this project from The Weather Forecast Institution of Siirt. The other datas are received from the lake by making measurements. In the application we made a serpantine and buried it in the lake to be an outdoor unit of a heat pump. By circulating heating fluid (water) in the system, we received entering and leaving temperatures, quantity of cycling water per hour, the heat taken from the lake. With these datas we defined the heat taken from the lake by yearly, monthly, daily, hourly values; how many houses of the nearest village can be heated in the winter by the lakes heat capacity, how did the temperature of the lake change (environmental results), and rantability of the system during a year.