Ulaştırmanın yönetimi ve ulaşım bilgi sistemi
Management of transportation and tranportation information system
  1. Tez No: 201232
  2. Yazar: FİKRET ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL BATUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul, transportation, transportation information system, public transportation, transportation management
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kayıtlı nüfusu 11 milyon olan ancak aktif nüfusu 15 milyonu bulan İstanbul'un ulaştırma ve trafik konularında önemli problemleri vardır. Hızlı nüfus artışının yanısıra; ulaşım planlaması açısından alan kullanımının önemsenmemesi, günlük geçici yöntemlerle kalıcı ve kesin çözümlerin sürekli ertelenmesi ile benzeri olumsuz nedenler İstanbul'un kentsel ulaştırması için yıllardır ciddi sorunlara yol açmıştır. Nüfus, ticari faaliyetler, spor aktiviteleri v.b. konular açısından Türkiye'nin en hızlı gelişen şehri olan İstanbul'un kentsel gelişimi, doğru ve dengeli şehir kullanımı ve yapı planlamaları ile desteklenmemiştir. Ancak, ?Toplu Taşıma Sistemleri Entegrasyonu?, ?Raylı Sistemler?, ?Yapılması Planlanan Yollar?, ?Otopark Alanları?, ?Transfer Merkezleri?, ?Akıllı Ulaşım Sistemleri?, ?Trafik Kontrol Merkezleri? gibi çeşitli projeler geliştirilmiştir. Oluşturulacak Ulaşım Bilgi Sistemi projesinin güncellenmiş ve güvenilir veri tabanı altlığı ile çalışıyor olması, ulaşım otoritesi için en iyi planlama, uygulama, ve denetleme işlemlerinin yerine getirilmesini sağlayacaktır. Gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında İstanbul'da kişi başına düşen özel araç sayısının nispeten düşük olduğu görülmektedir. Bu oranın gelecekte olması umulan ekonomik gelişme ile artması beklenmektedir.İstanbul'un söz konusu en önemli sorunu olan ulaşım ve trafik konusuna çözüm getirmek adına; rahat, hızlı, temiz, güvenli, etkin ve ekonomik toplu taşımacılığı hedefleyen çeşitli projeler geliştirilmelidir. Bu çalışmanın ana hedefi ise ulaştırma sistemlerini yöneten ve denetleyen ilgili tüm kuruluşların biraraya getirilmesi veya hepsinin tek bir merkezde toplanması yoluyla ulaştırma yönetimini tek elde toplamaktır. Anahtar
Özet (Çeviri)
Istanbul, with its recorded official population of 11 million and actual active population of 15 million, has major problems in transportation and traffic. Besides rapid growth of population, ignorance of land use in the process of transportation planning and putting of transportation problems by preference of easy daily solutions and similar negative matters have caused serious problems for years in urban transportation of Istanbul. The urban development of Istanbul, the most rapidly growth city of Turkey in the aspect of population, commerical facilities, sports and etc, couldn?t be provided with balanced urban land use and planned infrastructure. Therefore, some comprehensive projects have been developed such as ?Integrated Public Transportation Systems?, ?Railway Systems?, ?Roads Planned to be Constructed?, ?Parking Areas?, ?Transfer Centers?, ?Intelligent Transportation Systems-ITS?, ?Traffic Control Centers? etc. Since the project of transportation information system is studying with the latest updated and reliable database; it would carry out the best planning, practicing, and managing procedures for the authority of transportation. Making a comparison with developed countiries, it can be seen that car ownership is lower in Istanbul (approximately 120 cars per 1000 people). The increase of this ratio is expected by the economic development in the future. In the respect of solving this most important problem of the metropolitan city, Istanbul such projects are developed to establish comfortable, fast, clean, secure, effective, and economic public transportation system. The main objective of this thesis, is to obtain a referance about the transportation systems of Istanbul, either by gathering the related assosiations together or centralizing these assosiations which are managing and directing the systems.