Kayısı kurutmasının deneysel ve teorik olarak araştırılması
Experimental and theoretical investigation of apricot drying
- Tez No: 201231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP AKARYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: kayısı, kayısı kurutma, hava sıcaklıı, hava hızı, kuruma hızı, Apricot, apricot drying, air temperature, air velocity, drying velocity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ülkemizde genelde kayısı açık havada serilerek güne ile direk temasta kurutulmaktadır. Butür doal kurutma yönteminin bir takım eksikleri ve zararları olduu önceden incelenmitir. Buçalımada kayısının hava ile konveksiyon kurutması deneysel olarak incelenmitir. DeneylerdeMalatya'da yetitirilen Hacıhalilolu ve Kabaaı kayısı çeitleri kullanılmıtır. Kayısılarınkurutulması için deney seti düzenlenmitir. Deneylerde kurutma havası sıcaklıkları 40 0C,50 0C, 60 0C, 70 0C, kurutma havası hızları 1.5m/s, 2.5m/s ve 3.5m/s alınmıtır.Yapılandeneyler sırasında kurutma karakteristikleri incelenmitir. Aratırmada farklı hava koulları vefarklı hava hızlarında kurutma sonuçları elde edilmi, bu sonuçlar diyagramlarda gösterilmive ampirik denklemler halinde de verilmitir.Deneyler sonucunda ürün kalitesine yönelik gerekli ölçümler ve analizler yapılarak elde edilenkuru ürünün kullanıma uygun olup olmadıı, kurutma havası sıcaklıı ve hızının, kayısıcinsinin kuruma hızı üzerine olan etkisi belirlenmitir. Kurutma havası sıcaklıı ve hızıarttıkça kuruma hızı artarak, kurutma süresi dümekte olduu görülmütür.Yüzey buharlaması teorik hesap sonuçlarına göre bulunan kayısı yüzey sıcaklıklarıdeerlerinin deneysel ölçüm deerlerinden küçük bulunması, buharlamanın kayısı içbölgelerinde olutuunu göstermekte olduundan kayısı kurutmasında yüzey buharlamasıolumadıı belirlenmitir. Kuruma hızlarının kurutma süresince sabit kalmayıp sürekli azaldııbelirlenmitir.
Özet (Çeviri)
In our country, in general, apricots are dried naturally by simply laying on the ground underthe direct sunlight. It has been previously studied, and as result of experiments, this dryingmethod has been determined to be causing and entraining certain disadvantages and defects.During these experiments, the drying of apricots by convectional air flow has been studied onexperimental bases. On the experiments, two types of apricots; Hacihaliloglu and Kabaasitypes originating from Malatya have been used. Temperature of drying air used in theexperiments were set as 40 0C, 50 0C , 60 0C, 70 0C and the velocity of the drying air were1.5 m/s, 2.5 m/s, 3.5 m/s. Experimental drying platforms have been arranged. At theseexperiments, drying characteristics of the products have been studied. In experiments, theresults of apricot drying under different air velocities and at different temperatures has beenfound out and these values are plotted on the diagrams and the empiric equation were prepared.At the end of each experiment, the quality and suitability of the dried products forconsumption have been evaluated. And the relation between air temperature and velocity to thedrying period and product quality has been determined. At the end of experiment it was seenthat the drying temperature and drying velocity were increased, the drying time was shortened.In this thesis, theoretical results of surface temperature of apricot and test results of surfacetemperature of apricot have been compared with each other. From the results it has been seenthat water vapour diffusion from the depth of the apricot. Experimental method which givesthe drying velocity consistently decreasing on drying time.