Başlangıç dizayn aşamasında optimum form parametrelerinin belirlenmesi
Defining of optimum form parameters at the initial design
  1. Tez No: 201236
  2. Yazar: OSMAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURSUN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Balıkçı Gemisi, Konsept / Kavram Dizayn, Gemi Hareketleri, Veri Analizi, Regresyon, Fishing Vessels, Conceptual Design, Ship Motions, Data Analysis, Regression
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Gemi dalgalar arasında ilerlerken altı serbestlik derecesinde hareketler yapar. Bu hareketlerin analizi için kullanılan basitlestirilmis durumlardan biri, geminin dalga tepelerine normal dogrultuda hareket ettigi durumdur. Bu kosulda gemi sadece simetri düzlemi içerisinde boyuna-öteleme, dalıp-çıkma ve bas-kıç vurma hareketleri yapmaktadır. Geminin simetri düzlemi içerisinde yaptıgı söz konusu hareketler incelendiginde, boyuna-öteleme hareketinin dalıp-çıkma ve bas-kıç vurma hareketlerine olan etkisinin ihmal edilebilir derecede oldugu görülür. Bu çalısma kapsamında, geminin bastan gelen düzgün dalgalarda yaptıgı dalıp-çıkma ve baskıç vurma birlesik hareketleri incelenmistir. Bu yöntem tablolar seklinde bir veritabanı programına aktarılarak kullanım kolaylıgı saglanmıstır. Tabloların ve yöntemin islerliginin gösterilmesi amacıyla kullanım yerleri farklı iki uygulama çalısması yapılmıstır. 32 adet .T.Ü. tipi balıkçı tekneleri formunun bastan gelen düzgün dalgalarda dalıp-çıkma ve bas-kıç vurma hareketleri, gelistirilen Adria 1 yazılımı ve ayrıca hazır bir program yardımı ile hesaplanmıstır. Kavram dizayn asaması için alternatif dizaynların degerlendirilmesinde kullanılabilecek hızlı ve kapsamlı bir yaklasık yöntem gelistirilmistir. Giris bölümünde, gemi hareketleri tanımlanmıs, daha önce konu ile ilgili yapılmıs çalısmalardan bahsedilmistir. kinci bölümde, teknelere ait geometrik veriler ve çevre parametreleri belirlenerek girdi veritabanı düzenlenmistir. Bu veriler yardımı ile dalıp-çıkma ve bas-kıç vurma hareketleri hesaplanarak denizcilik veritabanı kurulmustur. Bu bölümde çoklu dogrusal regresyon teknigi ile tekne parametreleri ve denizcilik karakteristikleri arasındaki iliski ortaya konmustur. Sonuç bölümde ise genel degerlendirmeler, yöntemin kullanımı ve ileride yapılacak çalısmalar hakkında yorumlar verilmistir.
Özet (Çeviri)
A ship traveling obliquely to the direction of wave crests will experience a complicated series of oscillations in the analysis, these motions are considered as the summation of six components, three translational and three rotational. The motion composed of these six components is referred to as one in six degrees of freedom. One of the special simplified cases for investigating the motions of a ship in harmonic waves is the one that the ship travels in a direction normal to the wave crests and experiences only surge, heave and pitch motions in the plane of symmetry. The oscillatory surging motions do not appear to be of direct interest in defining the seagoing qualities of the ships. In the scope of this study, the pitching and heaving motions of a ship traveling in regular head seas are investigated. The method is divided into major parts and transferred into tables in database program so that the application of the method is facilitated. Two case studies are carried out for verifying the prepared tables. The heaving and pitching motions of a 32 type I.T.U. fishing vessels form in regular head seas are investigated by using Adria1 program, the tables prepared using a database and a ship motions program. At the conceptual design stage, a fast and comprehensive method is developed to be used in the evaluation of design alternatives. In the introduction, the ship motions are defined and an extensive literature review is given on the subject. In the second chapter, input database is obtained by estimating geometric and environmental parameters for ships. Seakeeping database is established using the data for the calculation of heave and pitch motions. In the section, the relationship between hull parameters and seakeeping characteristics is investigated. Finally in the conclusions, general assessment of the method used, application of the method and prospective studies are explained.