Balkanlar'dan anayurda yapılan göçler, Osmanlı iskan politikaları ve göçmen yerleşimleri
The immigration from Balkans through Anatolia, the settlement politics of Ottoman and immigrant's settlement areas
  1. Tez No: 201237
  2. Yazar: İLKAY DUMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAN KARA PİLEHVARİAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Mübadele, Muhacerat, skan, Numune Köyler, Osmanlı skan Politikaları, Immigration, Great Population Exchange, Settlement, Model Villages, Settlement Politics of Ottoman
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalısmada 19. ve 20.yüzyıllarda yasanan, özellikle Balkanlar'dan Anadolu'ya olan sürekli göçler ve bu göçlerle birlikte dogan sorunların biçimlenisi; Osmanlı'nın bu sorunlara karsı aldıgı tedbirleri ve çözümleri ve en son zorunlu göç olan Yunan ve Türk halkı arasında gerçeklesen Büyük Mübadele ile bölünen halklar ve göçmenleri yerlestirmek için yapılan iskan yerleri ile uygulanan politikalar incelenmistir. lk olarak göçün tanımından baslayarak, 1768-1922 yılları arasındaki nüfus göçlerinin genel bir degerlendirilmesinin yanı sıra, göçler iç ve dıs göçler olmak üzere ikiye ayrılıp, bunlar da nedenleriyle incelenmistir. Osmanlı Devleti'nin yasadıgı nüfus göçlerinin ülke içinde iskan nedenleri ve dıs ülkelerin etkisiyle olusan göçlerin nedenlerine deginip bunların sonucunda Osmanlı'nın farklı dönemlerinde izledigi iskan politikaları arastırılmıstır. Bu uygulanan iskan politikalarıyla birlikte dönem dönem birçok muhacir komisyonu kurulmus, bunların amaçları ve çalısmaları anlatılmıstır. Muhacirlerin iskan sürecine gelindiginde, bu süreç içinde ilk önce geçici iskan bölgeleri ve o dönem yapılan çesitli geçici konut, saglık ve arazi yardımları incelenmis, daha sonra sürekli iskan esnasında dikkat edilen hususlar, kurulan veya kurulmaya çalısılan muhacir köyleri; konut plan örnekleri ve tipolojileriyle arastırılmıstır. 1768-1922 yılları arası göç hareketleri genel olarak alınıp; demografik, ekonomik, toplumsal etkileri ele alınıp Mübadele(1923) sürecine geçilmistir. Türk ve Yunan halkı arasında 1923 yılında Lozan Sözlesmesiyle gerçeklestirilen Mübadele; Lozan etkileri ve sonuçlarıyla ele alınıp, daha sonra Yunanistan'ın uyguladıgı yerlestirme politikaları ve konut sorunları, Rumların göçten önce ve sonraki mimari üsluplarından bahsedilmistir. Türkler, Mübadele ile birlikte Anadolu'ya göç ettikten sonra, geçici iskan sürecinde,bir süre hug ve hazır baraka gibi basit ve geçici konutlarda barındırılmıstır. Daha sonra, sürekli yerlesimle birlikte ortaya çıkan iskan problemleri sonucunda numune köyler ve iktisadihaneler insa edilmistir. Bu kurulan mübadele konutları yerlesimleriyle, planlarıyla, tipolojileriyle ve insaat teknikleriyle arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, continuous immigration from the Balkans through Anatolia in 19th and 20th century, problems aroused with this migrations, preventional work and solutions of Ottoman Empire during this period is described. Lastly, separation of people because of ?Great Population Exchange between Greece and Turkey?, new settlement places for immigrants and pursued politics is investigated. Starting with the definition of immigration, firstly, general evaluation of exchange of populations between 1768 ? 1922 is made; political and economical immigrations are also mentioned. Beside the interior movement of the populations and reasons behind, migrations taken place because of foreign countries are summarized and settlement politics of Ottoman within different eras are investigated. Along with this housing politics, many immigration committees have been founded and objectives, studies of the committees are also explained in this work. Immigrants? housing period is described as temporary and continuous settlement. In temporary settlement part, housing regions, temporary house, health and territory aids are explained. Afterwards, subjects that had paid attention in continuous settlement, setted up villages, house plan samples and typologies are investigated. After summarizing demographic, economical, social effects of immigrations and changes in the distribution of Turkish bourgeois, village ? city populations between years of 1768-1922, exchange period (1923) is started to be explained. After immigration of Turks to Anatolia with exchange of populations, they have lived in simple and temporary residences like called ?hug?. Afterwards, along with continuous settlement and its problems, model villages and economical houses are constructed. In final part of the thesis, these continuous residences are investigated with their settlement areas, plans, typologies and construction techniques.