Selülaz dekstran konjugatlarının sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of cellulase dextran conjugates
  1. Tez No: 201238
  2. Yazar: ASLI ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HURİYE KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Biochemistry, Bioengineering, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger selülaz, Selülaz-Dekstran konjugatlarõ, aktivite, GPC, FTIR, HPLC, Aspergillus niger cellulase, Cellulase-Dextran conjugates, activity, GPC, HPLC, Zeta-sizer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Selülazlar başlõca tekstil, kâğõt, deterjan ve gõda endüstrilerinde yaygõn olarak kullanõlmaktadõrlar. Endüstriyel proseslerin uygulama koşullarõnda çalõşma ortamõnõn pH, sõcaklõk gibi değerleri enzimin fizyolojik optimum değerlerinden oldukça farklõ olabilmektedir. Bu nedenle, gen teknolojisi ve kimyasal modifikasyonlar ile enzimleri endüstriyel uygulama koşullarõna dirençli duruma getirmek amacõyla yapõlan çalõşmalar önemli hale gelmektedir. Geleneksel olarak selülazlar etki mekanizmalarõna göre sõnõflandõrõlõrlar. Ekzo-enzimler polisakkarid zincirini uçlarõndan hidrolizlerler. Endo-enzimler ise zincire rasgele bölgelerden saldõrarak zinciri parçalarlar. Ekzo- ve endo selülazlar selüloza sineristik ve kooperatif olarak etki ederler. Enzimlerin endo-ekzo sinerjistik etkisini açõklayan en geçerli hipotez endosel ülazlarõn, ekzo-selülazlar için serbest uçlar oluşturmasõdõr. Selülozun glukoza kadar olan hidrolizi ekzoglukanazlar, (selobiyohidrolaz) endoglukanazlar ve ß-glukozidazlar tarafõndan tamamlanõr. Bu çalõşmada, ticari önemi olan Aspergillus niger’den elde edilen selülaz kullanõldõ. Satõn alõnan enzim Sephadex G- 50 kolonundan geçirilerek saflaştõrõldõ. Mol tartõsõ 75 000 olan dekstran sodyum periyodat ile aldehit türevine yükseltgendikten sonra saflaştõrõlan enzime kovalent olarak bağlandõ. Farklõ mol oranlarõnda sentezlenen konjugatlar UV dedektörlü HPLC, dört dedektörlü (UV, õşõk saçõlmasõ, vizkozite, kõrõlma indisi )HPLC (Viscotek) ve Zetasizer sistemlerinde incelendi. Saf enzim ve konjugatlarõn pH 5’te farklõ sõcaklõklarda, farklõ bekleme süreleri ile aktiviteleri tayin edildi ve sonuçlar kõyaslandõ. Selülaz/dekstran mol oranõ 1/5 ve 1/1 olan konjugatlar çalõşõlan 30oC, 40oC, 50o C, 60oC, 70o C, 80o C sõcaklõklarda 0, 30, 60 dakika bekleme süreleri ile yapõlan tayinlerde saf enzimden daha yüksek; 5/1 ve 10/1 oranlõ konjugatlar ise saf enzime yakõn aktivite değerleri gösterdi. 1/10 oranlõ konjugatta ise aktivite değeri gözlenmedi.
Özet (Çeviri)
Cellulases are most commonly used in textile, paper, detergent and food industries. The conditions used in biotechnical processes (temperature, pH) may be different from the physiological conditions in which enzymes operate optimally. Hence, the studies which aim to increase the stability of enzymes by gene technology and/or chemical modification are becaming important. The traditional division of cellulase is based on its mode of action. Exo- enzymes cleave sugar units from the ends of polysaccharide chain, whereas endo-enzymes make more random cuts along the chain. Exo and endo enzymes act cooperatively, or synergistically on cristalline substrates. The current hypothesis to explain endo-exo synergism of cellulase is that endo-acting enzymes provide new chain ends for the exo-acting enzymes. In this study, cellulase from Aspergillus niger was examined. The purchased cellulase was purified by using size exclution column chromatography with Sephadex G- 50, and PBS buffer, pH 7,2 Dekstran (Mw 75 000) was covalently bound to enzyme after oxidation to its aldehyde derivative by using NaIO4. Dekstran-cellulase covalent conjugates were synthesized in different ratio. Conjugates was analysed with HPLC and GPC (4 detectors UV, light scattering, refractive index, viscocity) systems. The activities of the pure enzymes and conjugates has been measured after 0, 30, 60 minutes waiting at 40oC, 50o C, 60oC, 70o C, 80o C for pH 5. The optained results showed that the activities of two conjugates ( Molar ratio 1/5, 1/1 ) were higher than pure enzyme, whreas the other two conjugates has similar activities with enzyme.