Yenilikçi bir arama kurtarma sisteminde veri iletişimi için algoritma geliştirme ortamı
Algorithm developing environment for data transferring in an innovative research and rescue system
  1. Tez No: 201242
  2. Yazar: ECE İLKNUR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Arama kurtarma, veri düzeltme, enkaz, Research and rescue, data correcting, debris
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Marmara Bölgesi'nde yakın gelecekte beklenen depreme hazırlık çalışmaları kapsamında göçük altında kalacak kişilerin en kısa sürede kurtarılması için gerekli arama kurtarma sistemlerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla giyilebilir alıcı-vericiler üzerinde çalışılmaktadır. Uygun frekansta elektromanyetik ışınım yayan alıcı-vericiler, bu ışınımın enkazdan geçebilme özelliği sayesinde enkaz içerisinde kolayca tespit edilebilirler. Bu sayede, enkaz altında kalanların yerlerinin çok yüksek başarımla tespit edilebilmesi mümkün olacaktır. Böyle bir sistem, yer tespitinin ötesinde göçük altında kalanların kimliklerinin tespit edilmesini de sağlayabilir. Ancak bu, enkaz gibi belirsiz ve zorlu bir ortamda hatasız veri transferini gerektirmektedir. Bu tezde alıcı-verici temelli bir arama kurtarma sisteminin enkaz ortamında veri transferi için ihtiyaç duyacağı veri düzeltme yöntemlerinin geliştirilmesine yönelik bir algoritma geliştirme ortamı üretilmiş ve veri düzeltme algoritmaları incelenerek bir yöntem önerisi geliştirilmiştir. Son yıllarda kablosuz veri transferi konusunda önemli gelişmeler gerçekleşmiştir. Ancak bunlar uygulamaların ihtiyaçları gereği genelllikle açık hava gibi homojen veya şehir-içi ve bina-içi gibi yarı-homojen ortamlarda veri transferine yönelik çalışmalardır. Burada söz konusu ortam ise enkaz gibi homojen olmayan ve kayıplı bir ortamdır. Bu nedenle özgün yöntemlerin geliştirilmesini gerektirmektedir. Tez çalışması iki kısımdan oluşmaktadır. Bunlardan biri donanım geliştirme diğeri ise yazılım ve yöntem geliştirme çalışmalarını kapsar. Donanım kısmı, biri alıcı diğeri verici olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Yazılım kısmı her iki donanımla ilişkili yazılım ve yöntem geliştirme çalışmalarını kapsamaktadır. Donanımsal olarak her iki bölüme ait anten ve RF devreler geliştirilmiş ve geliştirme devreleri aracılığıyla denetleyicilerin sisteme entegre edilmesi sağlanmıştır. Yazılımsal olarak ise, denetleyiciler için gömülü kod ve alıcı kısımda elde edilen verinin matlab programında yorumlanmasını sağlayan matlab kodları yazılmıştır. Çalışmada enkaz ortamı uygulama alanı olarak düşünülmüş olup, bu ortamda verinin alındıktan sonraki durumu araştırılmıştır. Verinin en az hasara uğrayarak alınmasını sağlamak için varolan metodların dışında geliştirilen bir yöntem kullanılmıştır. Bu metodda, gönderilecek veri paketindeki her bir bit için uygulamanın izin verdiği kadar uzun süreli gönderim gerçekleştirilmiş ve gönderilecek her verinin ardından veri bitleri arasında karışma olmaması amacıyla yeterli süre bekleme yapılmıştır. Özetle, verinin darbe boşluk oranı azaltılarak verinin enkazdaki olası yansımalardan asgari düzeyde etkilenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada ayrıca hali-hazırda kullanılan bazı veri düzeltme protokolleri ve veri transferinde karşılaşılan zorluklarla ilgili genel bilgi verilmiştir
Özet (Çeviri)
It is aimed to be developed research and rescue systems according to preparation for the earthquake which is supposed to be in Marmara area in the near future to save the people who will stay under the dent after the earthquake. For this aim, people work on wearable receivers and transmitters. Transmitters and receivers which have suitable frequnecies can be detected by the radiation they radiate in the debris easily. So it is possible to detect the people who will stay under a debris with a big success. Such a system, beyond the detection of the place can work on establishing identities of the people who can stay under the debris. But these applications need faultless data transfer although we have a indistinct and forceful place just as debris. In this work, algorithm developing environment produced for developing data correcting methods for a receivertramsmitter based research and rescue system and after investigation of all algorithms of data correcting, a method has been developed. In recent years, there has been important technological increase in the data transfer. But these innovations are for half- homogeneous spaces just as free space or indoors because of their necessities. But here we have an environment that have loss and is non- homogeneous. So it is necessary to develop new methods. This thesis work contains two parts. One of them is developing hardware and the other part is developing software and the methods. Hardware developing part is consisted of receiving and transmitting set of parts. Software developing part consisted of softwares and developing methods according to all two hardware parts. As hardware, the antennas that belong to all two parts and RF circuits have been developed and by using the development circuits the micocontrollers have been integrated to system. And software part has the embedded codes for microcontrollers and matlab codes to comment the data that is taken by the receiver part. In this work, debris is choosen as an application environment and the method that is developed is used to receive the data which is transferred in this environment so the form of receiving data is searched as an application. We use a nonexistent method to provide to receive the sending data with less loss. In this method, we send each bit of the data packet for a long time (as application allows) and after sending each bit of the data packet we will wait for a time to crackdown the interference for each packet of sending data. To sum up, here we reduce the duty cycle ratio. In this work also general information about some data correcting protocols and problems we are faced by data transferring are given in this work.