Tarihsel süreç içinde bezeme sanatında peyzaj elemanları
In the history the items of landscape for ornamentation of arts
- Tez No: 201241
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Architecture, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bezeme, Bezeme Sanatı, Uygarlıklarda Bitkisel Motifler, Türk Bezeme Sanatı, Bitkisel Motifler, Decoration, Ornamentation, Embellishments, Civilizations Floral Motifs, Turkish Embellishment, Floral Motifs
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 354
Özet
Arastırma dört ana bölümden olusmakta olup, birinci bölümde arastırmanın amacı, kapsamı, kullanılan materyal ve yöntemi belirtilmistir. kinci bölümde bezeme ve bezeme sanatı kavramı, bezeme sanatını etkileyen akım ve uygarlıklar ile Türk medeniyetinde bezeme sanatına yer verilmistir. Bezeme sanatını etkileyen akım ve uygarlıklar kapsamında tarih öncesi (Prehistorya devri), M.Ö. dönemde uygarlıklar Mısır, Mezopotamya, Eski ran, Anadolu uygarlıkları (Hitit, Likya, Lidya, Frig, Urartu), Yunan, Roma, Hint, Çin ve Türk uygarlıklarında ve M.S. dönemde Bizans, Arap, Roman, Gotik, Rönesans, Barok, Rokoko, Arts and Crafts, Art Nouveau ve Modern Sanat akımlarına yer verilmistir. Uygarlıkların kendine özgü motiflerinin degisimi ve gelisimi, birbirleri ile iliskilerine deginilmistir. Türk uygarlıklarında bezeme sanatında ise slamiyet' ten önce (Hun, Uygur, Göktürk sanatına), slamiyet' ten sonra (Karahanlı, Gazneli, Anadolu Selçuklu ve Beylikler, Osmanlı sanatına) yer verilmistir. Kapsamlı olarak bakıldıgında Türk bezeme sanatında Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Dönemindeki bitkisel motiflere (Çiçekler {Çiçek motifleri, Hatai, dogaya yakın olarak stilize edilmis çiçekler, minyatür çiçekler ve yapraklar, agaçlar, meyveler, Rumiler ve Selçuklu münhanilerine) yer verilmistir. Bölüm sonunda özel bir degerlendirme yapılmıstır. Üçüncü bölümde, Tarihsel süreç içinde Türk bezeme sanatında Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminde bitkisel motifler kullanım yerlerine göre incelenmis, genis ölçüde örneklere deginilmistir. nceleme kapsamında kitap bezemeleri{tezhip ve el yazması kitaplarda, kitap ciltlerinde, ebru sanatında}, minyatür bezeme sanatı, çini sanatında bezeme{duvar çiniciliginde, çini esyada bezeme}, kalem isi-duvar resimlerinde bezeme, madeni islemeciliginde {madeni esya, silah ve birlikte kullanılan teçhizat islemeciligi, kapı tokmakları ve kapı halkaları, kuyumculuk, fındık sikkelerinde, dökme demirde}, tas islemeciliginde {kabartmalı mimari taslarda, mezar taslarında, çesmelerde ve sebillerde}, ahsapta {ahsap esyada oyma ve kalem isinde, ahsap cephe-tavan-pervaz, ahsap kapılarda kalem isi ve oyma}, cam{cam esya ve vitrayda}, dokuma ve kumas{halı ve kilim, giysiler, el islemeleri, yazmalar, diger kullanım esyaları, mefrusat} sanatında bezeme, olarak dokuz alt baslıkta incelenmistir. Bölüm sonunda özel bir degerlendirme yapılmıstır. Dördüncü son bölümde ise, ilk üç bölümden çıkarılan sonuçlar dogrultusunda genel bir degerlendirme yapılmıs, Türk sanatında bitkisel motiflerin kullanım yerlerine göre ve bazı dönemlere göre üslup degisimleri, motif sekilleri, renkleri, birbirleri ile olan iliskileri ortaya çıkarılmıstır.
Özet (Çeviri)
This research is composed of four main chapters. In the first chapter, objective, content, method and the materials used in this study are described. As for in the second chapter; embellishments, the concept of the art of embellishments and the movements and the civilizations which have an effect on the art of embellishments and also place and importance of the art of embellishments in Turkish civilization are mentioned. Within the frame of the civilizations and movements which have an impact on the art of embellishments are Egyptian, Mesopotamian, Ancient Persian, Anatolian (such as Hittites, Lycians, Lydians, Phrygians, Urartians), Hellenic, Arabians, Roman, Indian, Chinese and Turkish Civilizations during the pre-historic era and BC and Byzantine, Roman civilizations and styles such as Gothic, Renaissance, Baroque, Rococo, Arts and Crafts, Art Nouveau and Modern Arts during A.D. era mentioned. Evolution and the improvements of authentic motifs peculiar to each civilization and the corelations among them are also touched upon. The art of embellishments in the course of Turkish civilization is examined in two successive periods as before and after Islam was accepted. Art of embellishments during Great Hun Empire, Uyghur Empire, Gokturks eras before Islam and art of embellishments during Karakhanids , Ghaznavids, Anatolian Seljuks and Beylicates and Ottoman Empire eras after Islam are separately examined in this research. When we look into the history of arts of embellishment in detail, it can clearly be seen that floral motifs (plant motifs, Hatai, flowers which are stylized in exact shape as they are in nature, miniature flowers, leaves, trees and fruits, Rumis and Seljuk Munhanis) are used as landscape ornaments in Turkish Culture (Anatolian Seljuks and Beylicates and Ottoman Empire). A special evaluation about this issue is included at the end of the chapter. In chapter III, floral motifs are examined according to the areas in which they were used within the context of art of Turkish (Anatolian Seljuks and Beylicates and Ottoman Empire) embellishments from the point of its historical evolution. A vast range of examples are also provided. In this research, the art of embellishments is examined under 9 different sub-titles including book embellishments (in illuminated, gilded hand-written books, binding cover and in marbled art), the art of miniature embellishments, embellishments in glazed tiles (embellishments in wall tiling and tile-work and goods), in wall engraving and metal engraving (Metal tools, equipments engraving used together with weapons, door knobs, door bangles, goldsmithery, round coins, cast iron), in stone work ( in architectural engraving, sarcophagus, fountains and public fountains), in wood work (in wood carving, illumination, gilding, facade-ceiling-architrave engraving and gilding in the wooden structures ), in glass work ( in glass articles and stained glass) in woven work and fabrics (in carpets and rugs, clothes, embroideries, hand-painted and printed clothes, other articles and fabrics). A special evaluation about this issue is included at the end of the chapter. In the fourth and the last chapter, a general evaluation resulting from the findings mentioned in first three chapters is made. Which include the motifs of floral elements in Turkish embellishment art are well identified according to where they are used, the styles which differ from one to another in accordance with the period in which they were made. The colours and motifs and their some co-relations are also researched and brought to light herewith this document.