Endüstriyel otomatik kontrol sistemleri için grafik kontrol paneli
Graphical control panel for industrial automatic control systems
- Tez No: 201253
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Operatör Paneli, Grafik Ekran, Mikrodenetleyici, Delphi, Operator panel, Graphical screen, Microcontroller, Delphi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tezde, ilk olarak endüstriyel otomatik kontrol sistemlerinde kullanılan operatör panelleri incelenmis, daha sonra da incelenen sistemlere benzer yapıda yeni bir grafik kontrol paneli yazılımı ve donanımı olusturulmustur. Sistem iki ana konu üzerinde gerçeklestirilmistir. Bu konular, Bilgisayar tarafından Ekranı programlamak için gerekli olan yazılımın olusturulması ve bilgisayar tarafından programlanan, bilgisayardan bağımsız bir sekilde çalısan bir panel donanımının gerçeklestirilmesidir. Yapılmak istenen sisteme altyapı olması amacıyla ilk bölümde değisik tipte grafik ekran panelleri tanıtılmıs ve bunlar ait özelliklerden bahsedilmistir. ?kinci bölümde tasarlanan sistem donanımda kullanılan ve tüm bilesenleri birbirine bağlayacak olan mikrodenetleyici tanıtılmıstır. Seçilen Grafik Ekrandan ve Ekran ?slemcisinin sahip olduğu parametrelerin açıklamaları ve nasıl kullanılacakları üçüncü bölümde anlatılmıstır. Dördüncü bölümde panel için olusturulan donanımdan bahsedilmis, kullanılan elemanların tasarlanan yapıdaki amaçları anlatılmıstır. Donanımsal özelliklere hükmedecek yazılımsal yapının ne sekilde olusturulduğu, sistem bilesenleri arasında islemlerin nasıl yapıldığı son bölümde anlatılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this thesis first of all, operator panels used in industrial control systems were researched; then similar to these observed operator panels, a new graphical control panel software and its hardware has been developed and found. The system was settled on two main concepts. These concepts were, creating software using personal computer and designing panel hardware that works independently from computer and programmable by computer. To constitute background, in the first chapter different graphical screen panels were introduced and their characteristics were told. In the second chapter the microcontroller used in hardware which combines all interfaces was introduced. The graphical screen choice and its screen processor parameter explanations and their usage were told in the third chapter. In the fourth chapter, the hardware which used in panel design was introduced and all components functions are also told. How the software that authorizes hardware was designed and how the operations between system components were done told in the last chapter.