Tek fazlı gerilim kaynaklı invertörlerin çıkış harmoniklerinin incelenmesi
Analysis of the output harmonics of single phase voltage source inverters
- Tez No: 201255
- Danışmanlar: PROF. DR. ORUÇ BİLGİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tek fazlı gerilim kaynaklı invertörler, Harmonikler, PWM, Toplam harmonik distorsiyon, Aktif filtre, Pasif LC filtre, Single phase voltage source inverters, harmonics, PWM, Total Harmonic Distorsion, Active filter, Passive LC filter
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Tek Fazlı Gerilim Kaynaklı çeşitli invertörlerin çalışma prensipleriyle beraber invertör çıkışındaki sinyallerin harmonik analizleri yapılarak bu harmonikleri azaltmak veya elemine etmek için uygun aktif ve pasif filtrelerin seçiminin nasıl yapılacağı hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır. Bununla beraber, çeşitli gerilim kaynaklı invertörlerin normal (kare dalga sürme) ve PWM'li çalışma yöntemleri irdelenerek PWM'li çalışma modu için aktif filtre sağlanmıştır. Her iki çalışma modu için invertör çıkışına LC pasif filtre de eklenerek harmonikler etkisi azaltılmaya veya yok edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Selection of the proper active and passive filters for several sigle phase voltage invertörs to minimize or eleminate the harmonics by analysing invertör output signals is presented. Moreover, the effects of active filter on invertörs are observed by comparing normal (squarewave operation) and PWM (pulse width modulation) techniques. Additionally, passive LC low pass filter is located to reduce the effects of harmonics on invertör output signals for both techniques.