Propagasyon yol kayıp hesaplarının yapay sinir ağları kullanılarak modellenmesi
The modeling of propagation path loss calculations by using artificial neural networks
- Tez No: 201257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKTÜL KAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İletişim Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Alan Agları, Binaiçi yayılım, Propagasyon Yol Kaybı, Yapay Sinir Agları, Levenberg-Marquardt, Wireless Local Area Networks (WLAN), Indoor Propagation, Propagation Path Loss, Artificial Neural Networks, Levenberg-Marquardt
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Kablosuz haberlesme sistemlerinde kesintisiz ve etkin bir iletisimin saglanabilmesi için, radyo propagasyonun özellikle bina içi ortamlardaki analizi büyük önem tasımaktadır. Veri iletiminin kesilmemesi için binaiçi ortamda saglıklı bir yayılım saglanmalıdır. Hareketli alıcıdaki isaret güç seviyesinin uzaklıga baglı olarak kestirimi için gelistirilen çesitli modeller sayesinde verici ve alıcı antenlerin konumları belirlenip verimli bir ag tasarımı yapılabilmektedir. Sistemin islerligini kaybetmeden çalısabildigi maksimum uzaklık menzil olarak tanımlanmakta ve bu deger ?yol kaybı? kavramı ile açıklanmaktadır. Yol kaybı hesaplamaları haberlesme sisteminin ve ortamın karakteristik özelliklerine baglı olarak modellenmekte; böylelikle sistemin kapsama alanına iliskin saglıklı bir kestirim yapılabilmektedir. Bu çalısmada; Yıldız Teknik Üniversitesi Besiktas Kampusu T-Blok zemin katında ve 2.4 GHz frekans bandında çalısan kablosuz haberlesme sistemine iliskin propagasyon yol kaybı modellenmistir. Öncelikle Kablosuz Alan Agları'na iliskin genel özellikler ve standartlar verilmis; radyo propagasyonunda büyük-ölçekli yol kaybı ve propagasyonu etkileyen etmenler ele alınarak yol kaybı kestiriminde kullanılan çesitli amprik ve deterministik modeller tanımlanmıstır. Bununla birlikte bu modellere alternatif bir Yapay Sinir Agı (YSA) modeli gelistirilerek sonuçları ortaya konmustur. Modelleme için binaiçi ortamda ölçekli bir sekilde Elektrik Alan siddeti ölçümleri yapılmıs; elde edilen ölçüm verileri ve Levenberg-Marquardt ögrenme algoritması ile ag egitilerek kestirim modeli olusturulmustur. YSA modelinin ölçüm degerleri ve diger modeller ile karsılastırılması yapılarak MATLAB bilgisayar programında elde edilen sonuçlar ortaya konmustur. Yapılan incelemelerin yanı sıra tez çalısması sırasında elde edilen arastırma sonuçları, ayrıca iki ayrı bilimsel makale halinde de derlenerek EKLER kısmında sunulmustur.
Özet (Çeviri)
The analysis of indoor radio propagation is very important for the maintenance of a sustainable and an effective communication link in Wireless systems. A sufficient radio propagation must be maintained to avoid the interruption of the data transmission. The positions of the transmitters and receivers can be determined with the various models predicting the radio signal power level versus the distance between the antennas. With the use of these models, an efficient wireless network can be designed. The maximum distance, where the communication is still maintained, is called the range of the system and this value is identified by the ?propagation path loss? term. The path loss calculations are modelled due to the characteristics of the communication system and the propagation environment and thus, a reliable coverage area prediciton can be done. In this assignment, the Wireless Local Area Network (WLAN) system operating at 2.4 GHz frequency band and locating in the entrance floor of the Yildiz Technical University Besiktas Campus T-Block have been researched and the related radio propagation path loss calculations have been modelled. Firstly, the general concepts and technical standards of the WLAN system have been introduced. Then, the mechanisms affecting the large-scale path loss have been identified and various emprical and determinisitical prediction models have been defined. Furthermore, an alternative Artificial Neural Network (ANN) approach have been developed and implemented. The Electric Field Strength measurements were performed in the propagation environment and these values were used to train the ANN model with Levenberg- Marquardt training algorithm.. By using MATLAB, the ANN prediction results have been compared with the emprical models and the measurement values. Moreover, the achieved results during this project have been compiled in two articles which are given in the acknowledgement section.