Gömülü borulara etkiyen düşey ve yatay yüklerin boru stabilitesine olan etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of vertical and lateral loads on the stability of buried pipes
  1. Tez No: 201263
  2. Yazar: NİYAZİ UĞUR TERZİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buried Pipes, Laboratory Tests, Finite Element Methods, Photogrametric Measurements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Günümüzde dogal enerji kaynaklarının tasınmasında, su ve kanalizasyon sistemleri vb. bir çok uygulamada polietilen esaslı HDPE esnek borular gün geçtikçe daha fazla oranda kullanılmaktadır. Ancak özellikle esnek boruların hendek ortamındaki davranısları ve farklı geri dolgu ve yükleme sartlarındaki duraylılıkları tam olarak aydınlatılamamıstır. YTÜ Geoteknik laboratuarlarında bu amaçla hendek ortamını modelleyen bir deney sistemi kurulmustur. Deneylerde 200,242 ve 312 mm çaplarında olan üç farklı HDPE borunun, çakıl ve kum geri dolgu ortamlarında ve düsey, yanal yükleme kosullarındaki davranısları incelenmistir. 50x70x70 cm boyutlarında tasarlanan deney tankında yüklemeler için sisebilen membranlar kullanılmıstır. 500 kPa yük seviyesine kadar 10 kPa'lık artıs adımlarında uygulanan yüklemeler altında ortaya çıkan sekil degisimlerini saptayabilmek için, boru iç yüzeyine 0o,45o,90o,135o,180o,225o,270o,315o ve 360o noktalarına yapıstırılan biçim degistirme ölçer rozetler ve düsey yanal eksenlerde dogrusal yer degisimi ölçerler kullanılmıstır. Bunun yanında deney kutusunun pleksiglas seffaf camdan imal edilen ön yüzeyinden fotogremetrik ölçümler alınmıs ve boru davranısı yüksek çözünürlüklü kameralar ile görüntülenmistir. Deney kutusu ve yükleme adımları PLAXIS 2D ve PLAXIS 3D TUNNEL programlarında modellenerek sonlu elemanlar sayısal analizleri yapılmıstır. Bunun yanında tasarımcılar tarafından sıklıkla kullanılan Gelistirilmis Iowa Amprik Yöntemi ile de analizler yapılarak amprik, sayısal, fotogremetrik ve deneysel sonuçlar birbirleri ile karsılastırılmıstır. Anahtar Kelimeler : Gömülü Borular, Labaratuvar Deneyleri, Sonlu Elemanar Analizleri, Fotogrametrik Ölçümler
Özet (Çeviri)
In recent years there has been increasing use for flexible pipes in many areas such as natural energy transportation pipelines, water distribution or waste water drainage systems etc. However, much of the soil-pipe behavior and pipe performance under various conditions has not been fully understood. In order to identify the complex soil- pipe interaction and pipe performance under different backfill and loading conditions, an experimental set up was designed at Yıldız Technical University Geotechnical Engineering Laboratory. Experiments were performed in a soil box which simulated a flexible buried pipe in trench conditions. Dry and poorly graded sand as backfill material and three HDPE buried pipes, diameters ranging between 200-312 mm were used in the investigation. A comprehensive study was carried out to determine the effect of backfill installation, backfill relative density and loading conditions on the pipe deformation and pipe stability. Furthermore, backfill materials have been placed to the soil box at different void ratios to provide different relative densities. Loadings were applied with increments of 10 kPa up to 300-500 kPa in vertical axis using an air pressure membrane. At each loading step vertical and horizontal deformations at pipe cross section were measured by means of Lineer Position Transducers. The experimental set up have been modeled by utilizing finite element analysis program named PLAXIS 2D and PLAXIS 3D TUNNEL programs. Modifiyed Iowa Emprical Methods have been used to determination of the pipe deflections under various conditions. Experimental and numerical solutions are compared in order to evaluate the soil pipe interaction problem.