Mevcut bir yüksek yapıda rüzgar yükü nedeniyle meydana gelecek P-delta etkileri
P-delta effects due to wind loads on an existent high-rise building
  1. Tez No: 201264
  2. Yazar: ÖMER AYZİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE DORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal sistem, doğrusal olmayan sistem, P ? ? etkileri, P ? ? analizi metotları, Linear system, non-linear system, P ? ? effects, methods for P ? ? analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Dünya nüfusu hızla arttığı için, özellikle büyük kentlerde yüksek yapılar sıklıkla tercih edilmektedir. Bu durum, araştırmacıları yüksek yapıların düşey yük ve yatay yükler etkisinde gerçek davranışlarının belirlenmesine yöneltmiştir. Yapıların dinamik özelliği düşünüldüğünde birinci titreşim periyodu önemli bir parametredir. Yapıda yatay rijitlik azaldıkça ve periyot arttıkça yapıya etkiyen yatay yük (deprem, rüzgar) azalır. Ancak özellikle yüksek yapıların yatay yük etkisindeki davranışını belirleyebilmek için periyot tek ve etkin parametre olmayabilir. Bu tip yapılarda yer değiştirmeler oldukça büyük oranda olacağından ikinci mertebe etkilerinin de dikkate alınması gerekir. Yatay yükler altındaki yapılar, düşey yüklerin uygulandığı noktaların hareket etmesinden dolayı ikinci mertebe kuvvetlere maruz kalırlar. Bu ikinci mertebe etkiler, P-? etkileri olarak bilinir ve yatay yer değiştirmesi büyük olan yapıların analizinde önemli bir rol oynar. Bu tez çalışmasında, örnek bir yüksek yapı için rüzgâr kuvvetlerinden dolayı oluşan P ? ? etkileri incelenmiştir. Yapısal sistem SAP 2000-ver.10 yapısal analiz programı kullanılarak modellenmiştir. Sonuçlar (P ? ? etkileri), TS-500/2000'e göre hesaplanan moment büyütme katsayıları ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
As the world population increases, high-rise buildings are being most frequently used especially in big cities. This situation forces the scientist to investigate the real behavior of high-rise buildings subjected to lateral and vertical load cases. The first natural vibrational period is a very important parameter for the dynamic behavior of the buildings. As the rigidity of the structure decreases and its period increases, the lateral loads (earthquake, wind) carried by the structural elements will decrease. For high-rise buildings, the period is not the only and effective parameter that affects the horizontal loads. Since the displacements in these structures are very high, the second order effects (P-Delta effects) must be taken into account. In a structure, the vertical load points will move due to lateral loads and the structure will be subjected to second order loads. These loads are known as P ? ? loads and they are very effective in static analysis. In this thesis, P-Delta effects due to the wind loads are investigated for a sample high-rise building. The structural system was modeled in Sap 2000-v10 software. The results are compared with the requirements of TS-500/2000 design code.