IEEE 802.15.4 standardına uyumlu RF haberleşme uygulaması
RF telecommunication application in compliance with IEEE 802.15.4 standart
- Tez No: 201267
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜNAL KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Telsiz iletişim, IEEE 802.15.4 LR-WPAN, ZigBee, CC2420, 2.4GHz RF, Wireless Communication, IEEE 802.15.4 LR-WPAN, ZigBee, CC2420, 2.4GHz RF
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Yüksek Lisans tez çalışmasında IEEE 802.15.4 standardı kapsamlı biçimde incelenmiş ve standarda uygun yapıda haberleşen telsiz ağı kurulmuştur. Konuya alt yapı oluşturması amacı ile birinci bölümde IEEE tarafından 802.15 WPAN çalışma grubunun kurulma amacı ve çalıştığı konular özet olarak sunulmuş, IEEE 802.15.4 standardı ile ZigBee teknolojisinin bağlantısı açıklanmış ve ZigBee ile Bluetooth teknolojileri karşılaştırılmıştır. İkinci bölümde IEEE 802.15.4 LR-WPAN genel hatları ile belirtilmiştir. LR-WPAN cihaz mimarisi, veri aktarım modeli ve ilkel kavramı gibi konular sunulmuştur. Ayrıca standardın kapsamı dışında kalan ağ topolojileri konusunda bu bölümde incelenmiştir. IEEE 802.15.4 standardı 2 katman tanımlar. Ağ içinde telsiz veri haberleşmesinin etkinleştirilmesi, frekans seçimi ve veri aktarımı gibi görevler, tanımlanan fiziksel katmanın (PHY) sorumluluğundadır. Fiziksel katmanın özellikleri, çerçeve yapısı ve gereksinimleri üçüncü bölümde anlatılmıştır. Dördüncü bölümde ortam erişim kontrolü (MAC) alt katmanı tanıtılmıştır. Bu bölümde beacon, veri, onay ve MAC komut çerçevelerinin yapısı detaylı biçimde anlatılmış ve her MAC komut çerçevesi tanıtılmıştır. MAC alt katmanın sorumluluğunda olan ağ kurulması, cihazın ağa bağlanması ve ayrılması gibi konular yine bu bölüm altında incelenmiştir. Projede kullanılan RF alıcı-verici yongasının tanıtımı ve yapılandırılması beşinci bölüm altında incelenmiştir. Uygulamada akaryakıt istasyonlarında pompa durumlarının uzaktan izlenmesi ve kontrolü amacıyla hava ara yüzünde taşınacak veri yükünü DCR-ECR iletişim protokolü tanımlar. Kurulan IEEE 802.15.4 ağı, ağ içindeki cihazların yapısı, DCR-ECR iletişim protokolü ve yapılan testler altıncı bölümde sunulmuş ve sonuç bölümü ile proje tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study the IEEE 802.15.4 standard was comprehensively examined and a wireless network communicating in line with the standard was established. As an infrastructure for the subject, the purpose for establishment of the 802.15 WPAN working group by IEEE and the working topics were summarized and the relation between the IEEE 802.15.4 standard and ZigBee technology was explained and ZigBee and Bluetooth technologies were compared in Chapter One. In Chapter Two, IEEE 802.15.4 LR-WPAN was generally described. Topics such as LRWPAN device architecture, data transfer model and the primitive concept were put forward. Also the network topologies that are not covered by the standard were also examined in this chapter. The IEEE 802.15.4 standard defines 2 layers. Tasks such as the activation of intranet radio transfer, frequency selection and data transmission-reception are under the responsibility of the defined physical layer (PHY). Characteristics, frame structure and requirements of the physical layer are explained in Chapter Three. In Chapter Four, the Medium Access Control (MAC) sub-layer was described. Structures of MAC command frames, beacon, data and confirmation were explained in detail and each MAC command frame was described. Tasks like establishment of a network, connection to and disconnection of device from the network that are under the responsibility of MAC sublayer were also examined in this chapter. Description and configuration of the RF transmitter-receiver chip used in the project were examined in Chapter Five. In practice, for remote control and monitoring of the pump situations in fuel-oil stations, the data load to be carried on the air interface is defined by DCR-ECR communication protocol. The IEEE 802.15.4 network established, structure of the devices in the network, DCR-ECR communication protocol and the tests conducted are presented in Chapter Six and the project was completed in the Conclusion.