Bir bölgenin elektromagnetik alan şiddeti haritasının yapay sinir ağları kullanılarak çıkartılması
Mapping of the electromagnetic field strength of a region using artificial neural networks
- Tez No: 201268
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT TORPİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kablosuz aglar, Bina içi haberlesme, Yapay sinir agları, Wireles communication, Indoor communication, Artificial neural networks
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kablosuz ag teknolojileri günümüzde kablolu ag teknolojilerinin kullanıldıgı tüm ortamlarda verimliligi arttırmak, hareket edebilme esnekligini saglamak ve kablolama zorlugunun bulundugu yerlerde kablosuz olarak erisilebilirligi devam ettirebilmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda bu teknolojideki gelismeler ile kullanıcılara daha hızlı, ekonomik, esnek ve güvenilir çözümler sunulmustur. Bir kablosuz agın uygun bir sekilde kurulumu; erisim noktası sayısının dogru belirlenmesine, erisim noktalarının kör nokta kalmayacak sekilde dogru konumlandırılmasına ve güç seviyelerinin ihtiyaca uygun ayarlanmasına, dogru kanal seçimine ve dogru kablosuz ag standardının kullanılmasına baglıdır. Bu nedenle, ortamın modellenmesi ve elde edilen verilere göre elektromagnetik alan siddeti haritasının çıkartılması kuruluma baslamadan önce planlama asamasında yapılması gereken bir çalısma olmalıdır. Kapalı ortamlarda radyo propagasyonun tahmini oldukça güçtür. Alıcı ve verici arasında dogrudan görüs hattının olmaması, dalganın vericiden yansıma, saçılma ve kırınımlarla alıcıya ulasması, ortamda bulunan engellerin ve binanın yapımında kullanılan malzemelerin çesitliligi ve degiskenligi, zemin farklılıkları elektromagnetik dalga propagasyonunun tahminini güçlestiren faktörlerden sadece birkaçıdır. Bu çalısmada bina içi ortamında pilot olarak seçilen iki farklı bölgenin Elektromagnetik alan siddeti haritasının çıkartılması amaçlanmıstır. Çevresel birçok parametrenin etkili oldugu ve matematiksel olarak modellemenin oldukça zor bir problem olan kapalı bir bölgedeki elektromagnetik alan siddetinin koordinat eksenlerine baglı olarak modellenmesinde yapay sinir agları kullanılmıstır. Bina içi ortamda belirli noktalarda ölçüm degerleri alınmıs ve bu degerler ile yapay sinir agının egitim ve test kümeleri olusturulmustur. Farklı ag yapıları ve ögrenme algoritmaları kullanılarak egitim ve test islemi MATLAB 6.1 programı ile gerçeklestirilmistir. Test islemi sonucunda agın çıkısında elde edilen degerler ile seçilen bölgedeki elektromagnetik alan siddeti haritası çıkartılmıstır.
Özet (Çeviri)
Today, Wireless Local Area Networks are widely used in all the environments where wired technologies are used in order to increase effectivenes, enable mobility and maintain connectivity where cabling is impossible. Notably, by the evolution in this technology in recent years; fast, economic, flexible and secure solutions are being presented to users. Installing a wireless network in the optimum way is subject to the conditions that; the number of access points are set accurately, the access points are such positioned that there are no blind points, the power is adjusted to no more than the required level, right channel number and wireless network standard are selected. Consequently, modelling and mapping of electromagnetic field should be the work in planning stage prior to the installing of the wireless network. Estimating the radio propagation within indoor environment is a difficult problem. Obstructed line of sight between the receiver and transmitter, arrival of the wave to the receiver by reflection, scattering and difraction, variety of the obstacles in the environment and building materials, dissimilarity of the floor materials are some of the reasons that make the estimation of the indoor electromagnetic wave propagation so hard. In this study, mapping of electromagnetic field strength of two different indoor environment is aimed. Artificial Neural Networks were used for modelling the electromagnetic field strength of an indoor environment where many parameters are forcible and mathematically modelling is so hard. The elctromagnetic field strength was measured on some points within the indoor environment which were used as the training and test values of the artifical neural networks. Variety of network structures and learning algorithms were used and MATLAB 6.1 was used for training and testing processes. After the test process, electromagnetic field strength map of the selected area was obtained by the output values of the artifical neural network.