Tarihi kent mekanlarının kültür ve turizm eksenli dönüşümü üzerine bir araştırma: Kültür mahallesi kavramının örneklerle irdelenmesi
A research of tourism and culture led regeneration of historic city spaces: Examine cultural quarters concept with the examples
- Tez No: 201272
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP MEREY ENLİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yeniden canlandırma, Kültür Mahalleleri, Kültür ve Turizm eksenli dönüsümler, Fransız Sokagı
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
1970'lerin ortasından baslayarak dünya ölçeginde, ekonominin yeniden yapılanmasıyla ortaya çıkan üretim biçimindeki degisim, buna baglı olarak yeni yer seçimleri ve sanayisizlesme, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika'daki kentlerin ekonomisini ve kentsel mekanlarını olumsuz etkilemistir. 1980 sonrasında merkezi-yerel yönetim iliskilerinin de yeniden yapılanması ve kentlerin ekonomik problemlerle bas etme konusunda merkezi yönetimin azalan maddi destegi de eklenince kentlerin krizden çıkıs yolları bulmaları kaçınılmaz hale gelmistir. Bu süreçte kentlerin içinde bulundukları bu durumdan kurtulma ve sermaye yatırımlarını kendilerine çekebilme çabaları, her birinin birer girisimci kent rolü üstlenmelerini getirmistir. Dolayısıyla, artan rekabet ortamı kent ekonomilerini ve kentsel mekanları yeniden canlandırmak için, kentlerin yeni politikalar ve stratejiler gelistirmesini gündeme tasımıstır. Bu süreçte, yer alan aktörler ve uygulama araçları önem kazanmaktadır. Türkiye'de kentsel dönüsüm süreci Avrupa ve Amerika'nın 1970'li yıllarla birlikte yasamaya basladıkları sorunlarla birebir örtüsmemektedir. Türkiye'de 1950'li yıllarda baslayan hızlı kentlesme sehirleri düzensiz gelisimlerle karsı karsıya getirmistir. 1980'li yıllarda dısa açık ekonomik politikaların etkisiyle kentler, dünya ekonomisinin ihtiyaçlarını karsılayacak biçimde hızlı bir dönüsüm sürecine girmislerdir. Türkiye'deki mevcut yenileme projelerine bakıldıgında fazla bir örnek görülmemektedir. Ayrıca bu tür projeler devlet tarafından desteklenmedigi için genellikle sivil girisimlerin baskın oldugu küçük ölçekli çalısmalardan olusmaktadır. Bu süreçte, yapılan çalısmalar yetersiz olsa da gelecekte gerçeklestirilebilecek olan yeniden canlandırma projelerine örnek olması açısından önem tasıyacaklardır. Tez kapsamında, kentsel dönüsüm kavramının ortaya çıkıs süreci, emlak, konut, turizm ve kültür eksenli dönüsümlere dayalı stratejilerin olusum süreçleri ve kentlere etkileri, bir yeniden canlandırma stratejisi olarak kültür mahallesi kavramı incelenmistir. Günümüzde henüz yeni ortaya çıkan kültür mahallesi kavramı ngiltere, rlanda, Avustralya ve Türkiye'den birer örnekle karsılastırılmalı olarak, benzer ve farklı yönleriyle ele alınmıstır.
Özet (Çeviri)
Beginnig the mid-1970?s, the production system had been changed by the regeneration of economy at global scale. Related to this situation, relocation and deindustrilization had been affected especially North American and European city?s urban spaces and economies negatively. After 1980?s, central and local government relations have been reorganized and central government?s physical support have been decreased. Thus, cities tried to find a way to survive from the crisis. In this process, recsuing the cities from the situation that they were in and efforing to attract the capıtal investements to their economy, provide them to behave like an entrepreneur. Therefore, to regenerate the city?s economy and urban spaces new developments about urban policies and strategies were put on their agendas. In this process the actors that take part and the application tools are playing an important role. In Turkey, urban regeneration process is not similar to the problems startet at 1970?s in Europe and America. In Turkey, irregular developments have been started with the rapid urbanization in 1950?s. In 1980?s, cities have been started to regenarete rapidly, to provide the world economy?s requirements wih the impact of the open-market economic strategies. When we look at the regeneration projects in Turkey, there are not so many examples. In addition, this kind of projects aren?t supported by the central government, so they are generally generated by the civilian entreprises who create small scale projects. In this process, existing projects are not enough though they have an important role being an example for the future regeneration projects. In this research, appearing of the urban regeneration concept, development processes of property-led, housing-led, tourism-led, culture-led regeneration strategies and their impact of the cities and the cultural quarters concept as an urban regeneration strategy have been studied. This cultural quarters concept is emerged recently. This concept is compared with similar and different aspects of examples from the England, Ireland, Australian and Turkey. Key Words : Urban Regeneration, Tourism-Culture-Led Regenerations, Cultural Quarters , Fransız Sokagı