Sosis üretiminde kurutulmuş kayısı posası kullanımının araştırılması
Evaluation of the usage of dried apricot pulp in sausage production
  1. Tez No: 201273
  2. Yazar: ÇİLEM PURMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM SERDAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Emülsiye et ürünleri, sosis, kurutulmuş kayısı posası, diyet lifi, Meat emulsion products, sausages, dried apricot pulp, dietary fibre
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırmada, %9 nem içeren kurutulmuş kayısı posası %5, %10 ve %15 oranlarında sosis formülasyonunda kullanılarak teknolojik özellikler ve bazı kalite özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir. Formülasyona eklenen kayısı posası, emülsiyondan ayrılan jel ve yağ miktarını, sadece %15 oranında kayısı posası eklenen örneklerde önemli ölçüde artmıştır. %10 ve %15 oranında kayısı posası eklenen örneklerin işlem verimlerinin önemli ölçüde arttığı sonucuna varılmıştır. Eklenen posa miktarı arttıkça pH değerlerinin düştüğü gözlenmiştir. Eklenen kayısı posası miktarının arttırılmasıyla örneklerde su tutma kapasitesinin azaldığı görülmüştür. Eklenen posa miktarının arttırılmasıyla elastikiyet, sertlik ve batma direnci değerlerinde azalma gözlenmiştir. Duyusal değerlendirmelerde, sonuç olarak %5'e kadar kayısı posası ilavesinin sosislerde kabul edilebilir olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, 5%, 10% and 15 % of dried apricot pulp which is 9% in moisture, was used in formulations to investigate the effects on technological properties and some quality characteristics of beef sausages. Added apricot pulp was increased jelly and fat seperation from only 15% added pulp sausages. Processing yield was increased when 10% and 15% pulp was added to sausages. When added portion of apricot pulp was increased, it is seen that pH was decreased. Water holding capacity of emulsion batters was decreased with increased pulp portion. Elasticity, hardness and penetration values of sausages were decreased with increased added pulp portion. As a result of sensory evaluations, sausages up to 5% added apricot pulp were acceptable.