İstanbul-Boğaziçi korularının güncel alan kullanımı açısından irdelenmesi
Considering the actual usage of İstanbul-Bosphorus wood
- Tez No: 201271
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ATABAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Şehircilik ve Bölge Planlama, Forestry and Forest Engineering, Landscape Architecture, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bosphorus, wood, Bosphorus wood, the functions of wood, usage of wood
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Bogaziçi, tarih boyunca hemen her dönem önemini koruyan bir mekan olmustur. Cografi, stratejik, morfolojik, hidrolojik, kilimatik ve kültürel açıdan özellikli bir mekan olan Bogaziçi, stanbul metropolü içerisinde de önemli islevler üstlenmistir. Fakat Bogaziçi, nüfus artısı, hızlı kentlesme, sanayilesme, iç göçler gibi faktörlerin baskısına maruz kalarak olumsuz yönde etkilenmistir. Bu mekanın tarihsel ve kültürel özelliklerini kısmen günümüze tasıyan Bogaziçi koruları, Bogaziçi siluetinin de belirleyicilerindendir. Ayrıca, ekolojik, tarihsel ve kültürel, rekreatif, sosyolojik, psikolojik ve ekonomik açıdan kent içerisinde önemli fonksiyonlar üstlenmektedirler. ?stanbul-Bogaziçi Korularının Güncel Alan Kullanımı Açısından rdelenmesi? adlı çalısmada bu önemli ve özellikli koruların geçmis durumları, günümüze ulasırken geçirdikleri süreç, kent içerisinde üstlendikleri islevler incelenmistir. Mevcut durumları analiz edilen koruların, tarihi ve dogal yapılarıyla sürdürülebilir koruması ve kullanımı gerekliligi vurgulanarak, tedbirler ve öneriler ortaya konmaya çalısılmıstır. Anahtar kelimeler ; Bogaziçi, koru,Bogaziçi koruları, koruların fonksiyonları, koruların kullanımları.
Özet (Çeviri)
Bosphorus is the place which protects its importance such as geography, strategic, morphologic, hydrologic, climatic and culturel from ages and it also undertakes very important function in Istanbul metroplitan environment but Bosphorus has been affected negatively by the factors like population increase, fast urbanization, industrialization and internal migration. Bosphorus wood are the most outstanding property of Bosphorus which shows partially historical and cultural characteristics of Bosphorus. In addition it undertakes important functions as ecolological, historical and cultural, sociology, psychology and economic in the city. The functions and positions, past characteristics from ages up to present time and past situations of wood in city have been investigated in the paper called ?Considering the Actual Usage of stanbul-Bosphorus Wood? and present situations have been analyzied by pointing out of protecting of its historical and natural structures and also stressed out of its important usage requirement and precautions and suggestions have been tried to emphasize.