İstanbul kıyı mekanında dolgu alanların rekreasyonel kullanımının planlama açısından irdelenmesi İstanbul Avcılar örneği
The research of filled areas on istanbul shore in recreational usage in aspects of plannig the model of İstanbul Avcılar
  1. Tez No: 201274
  2. Yazar: ELİF ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ŞENGEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre, kıyı, kıyı mekanı, rekreasyon, dolgu alan, Environment, shore, shore place, recreation, shore filling area
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Çalısma bütününde çevre, kıyı, kıyı mekanı, dolgu alan, rekreasyon kavramları, kavramsal ve kuramsal açıdan tanımlanmıstır. Çalısma süresince elde edilen bu kavramsal ve kuramsal temeli mekânsal bir sisteme oturtabilmek ve örnekleyebilmek amacıyla geçmisi kıyı ile yakın iliskiler kurmus ve günümüzde de dolgu çalısmaları devam etmesi, kıyı düzenlemesi ile ilgili birçok uygulama projesi hazırlanması nedeni ile Avcılar Kıyı Dolgu Alanı örnek alan olarak seçilmistir. Çevre, kıyı, kıyı mekanı, dolgu alan, rekreasyon kavramları ile ilgili bir çok yerli ve yabancı kaynak taranarak hazırlanan kavramsal çerçeve dısında, Avcılar kıyı dolgu alanında hafta içi ve hafta sonu olmak üzere ayrı zamanlarda, kullanıcılarla yüz yüze görüsülerek, rasgele seçim metodu ile bir anket çalısması da yapılmıstır. Bu anket çalısması dogrultusunda Avcılar ve yakın çevre halkının kıyı dolgu alanı ile ilgili istekleri, sorunları belirlenmistir. Bu anket çalısmasının sonuçlarından yola çıkılarak hazırlanan sonuç kısmında belirlenen sorunlar ve çözüm önerilerinin Avcılar kıyı dolgu alanı ile ilgili yapılacak düzenlemelere ısık tutması ve bir kaynak olusturması amaçlanmıstır. Tez çalısması kapsamında kentlesmenin ortaya koydugu olumsuz kosullar ve yesil alanların azalması ile rekreasyon amaçla kıyıların doldurulmasıyla yapılan planlamaların ve kıyı düzenleme çalısmalarının hem kıyı ekolojik dengesi, dogal yapı hem de insan açısından önemi ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
In the whole work, the concepts of environment, shore, shore place, shore filling area, recreation are defined in aspects of institutional and conceptual way. It is aimed to set this conceptual and institutional basis, which is obtained during the work, to a locational system and give example about it. Also some close relationships have been formed with the shores in the past. As the filling works continue today and lots of application projects are prepared, Avcılar Shore Filling Area has been chosen as a model. Except the conceptual frame which is prepared by scanning lots of native and foreign resources related with the concepts of environment, shore, shore place, shore filling area and recreation, a questionnaire in Avcılar Shore Filling Area is made by the random selection method interviewing the users face to face at different times on week day and weekend. With this questionnaire, the desires and troubles of the people living in Avcılar and in its surrounddings about the shore filling area have been defined. The matters and suggestions for solution which are defined in the conclusion part as a result of the questionnaire, aims to constitute a resource and clarify the arrangements which will be made about the Avcılar Shore Filling Area. With the post-graduation work, the negative effects of urbanization and decreasing of green fields are defined. Furthermore, the importance of plannings made by filling the shores for recreation and arrengements of shore is described in aspects of both shore ecological balance, naturel structure and humanity.