Boğaziçi'nde siluet ve siluetin belirlenmesinde fotogrametri
Silhouette of Bosphorus and photogrammetric method in determining the silhouette
- Tez No: 201275
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geodesy and Photogrammetry, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Bogaziçi, siluet, fotogrametri, Bosphorus, silhouette, photogrammetry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
?Bogaziçi'nde Siluet ve Siluetin Belirlenmesinde Fotogrametrik Yöntem? adlı tezin konusu, silueti biçimlendiren etmenler kapsamında Bogaziçi siluetinin gelisimi, Bogaziçi siluetinin tespitinde fotogrametrik yöntem ve bu yöntemin sagladıgı olanaklar çerçevesinde Bogaziçi siluetinin korunmasına yönelik olarak yapılacakların belirlenmesi üzerinedir. Çalısmanın amacı; Bogaziçi silueti üzerinde süreç içinde yasanmıs degisimlerin çözümlenmesiyle günümüzde varlıgını sürdüren kültürel degerlerin korunması ve yeniden canlandırılması için teknik anlamda ve planlama yoluyla yapılması gerekenler üzerine bir arastırma yapmaktır. Çalısmanın hedefi, Bogaziçi siluetinin olusum sürecini tarif etmek ve bu süreçten günümüze kalanların korunması için fotogrametrinin saglamıs oldugu olanakları, fotogrametrik yöntemle siluetin belirlenmesi asamasında dikkat edilmesi gereken konuları tespit etmektir. Ayrıca günümüzde Bogaziçi'nde yasa ve planlarla tanımlanmıs olan mevcut bölge sınırları (öngörünüm, gerigörünüm ve etkilenme Bölgesi sınırları) ile siluet hattının kıyaslaması yapılarak planlama çalısmalarında siluet çizgisinin kullanımının önemi ortaya konacaktır. ?Bogaziçi'nde Siluet, Siluetin Belirlenmesinde Fotogrametrik Yöntem? adlı çalısmanın içerigi altı bölümden olusmaktadır. lk bölümde; yapılan çalısmanın amacı, kapsam ve yönteminden bahsedilmektedir. Çalısmanın ikinci bölümünde; tezin kavramsal çerçevesi olusturulmus ve siluet, siluetin olusumunda etkili olan faktörler, fotogrametri, fotogrametrik yöntemlerle siluetin belirlenmesine iliskin olarak tanımlamalar yapılmıstır. Çalısmanın üçüncü bölümünde siluetin degisiminde etkili olan süreç ve faktörler Bogaziçi mekanı özelinde incelenmis; dogal, sosyo-kültürel, mekansal ve mekanı yönlendiren faktörler çerçevesinde Bogaziçi'nde siluetin gelisimi ele alınmıstır. Bu kapsamda Bogaziçi'nde dogal etkenler incelenirken yeryüzü sekilleri, iklim ve bitki örtüsü ele alınmıstır. Sosyo-kültürel etkenler içinde nüfus gelisimi, sosyal ve kültürel yapıdaki degisimler incelenmistir. Mekansal Etkenler; konut, çalısma alanları gelisimi ve ulasım gelisimi baslıkları altında ele alınmıstır. Mekanı yönlendiren etkenler kapsamında, planlama ve yasal düzenlemelerin gelisiminin Bogaziçi silueti üzerindeki etkileri ortaya konmustur. Çalısmanın degerlendirme bölümü niteligindeki dördüncü bölümünde; günümüze kadar Bogaziçi siluetini etkileyen unsurların mekanı nasıl biçimlendirdigine iliskin teknik anlamda yardımcı olacak fotogrametri disiplininin tarihi çevreyi korumada sagladıgı olanaklardan ve fotogrametrik yöntemlerle siluetin belirlenmesi sırasında dikkat edilmesi gereken unsurlardan bahsedilmektedir. Bu bölümde ayrıca Bogaziçi'nde kentlesme baskısı altında kalan dogal ve tarihi degerlerin fotogrametrik yöntemlerle degisiminin incelenmesi ve planlama çalısmalarına altlık olması açısından sagladıgı olanaklara deginilmis, (bundan sonraki süreç içinde) Bogaziçi'nin kimligini yansıtan siluette yer alan dogal ve tarihi degerlerin muhafaza edilebilmesi için planlama ve mevzuatta yapılması gerekenlere dair bazı degerlendirme ve önerilere yer verilmistir. Çalısmanın altıncı bölümü, Bogaziçi siluetini etkileyen sürecin ve bu süreci durdurmaya yönelik sonuç ve önerilerin yapılan incelemeler dogrultusunda özetlendigi bölümdür. Sonuç bölümünde yapılan çalısmalar ve degerlendirmeler sonucunda stanbul'da koruma anlayısının gelisimi sürecinde çesitli tarihi, kültürel, dogal peyzaj ögelerinin muhafaza edilmesi için yasal, yönetsel ve planlama kapsamında önemli faaliyetler gerçeklestigi görülmektedir. Fakat bu peyzajı yansıtan siluetin korunma olasılıgının, kültürel peyzaj mekanı Bogaziçi özelinde kısıtlı kaldıgı görülmektedir. Siluetin korunması için yasal vb. araçlar kadar teknik anlamda siluetin belirlenmesinde önemli bir veri saglayan fotogrametrinin de rolü önemlidir. Bogaziçi'nde günümüzde geçerliligini koruyan plan ve yasaların da bu veriler dogrultusunda güncellenmesi, alanda gerçeklesen plansız gelismelere yapılacak müdahaleler, Bogaziçi siluetinin korunması ve tarihi, dogal yapıya verilen zararların giderilebilmesi için önem tasımaktadır. Böylelikle, Bogaziçi siluetinin korunması için belirlenen amaçlar ve öneriler dogrultusunda yapılacak uygulamalar tarihi ve dogal kimligi canlı tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of the study named, ?Silhouette of Bosphorus and Photogrammetric Method in Determining the Silhouette?, is to identify the development of Bosphorus silhouette within factors that form silhouette, furthermore defining photogrammetric method in determining silhouette for the sake of preservation of the silhouette. The aim of the study is to make a research on technical and planning tools to conserve and regenerate cultural values, with analyzing differentiation process in Bosphorus silhouette. The objective of thesis is to define the evaluation process of Bosphorus silhouette and the opportunities that photogrammetry provides to protect these values. In addition to this, the study provides clarification of important subjects in determining silhouette with technics of photogrammetry. Moreover, the boundaries defined by the law compared to the silhouette line was inspected, in order to understand the importance of silhouette line in planning studies. The thesis consists of six chapters: Objectives, content and methodology of thesis are mentioned in the first chapter. The conceptual framework of the study was formed in the second chapter; subjects related to ?silhouette?, ?factors that effect the formation of silhouette?, ?photogrammetry?, ?photogrammetric methods in determining silhouette? were defined in this part. In the third chapter of the study the process which is effective in the differentiation of the silhouette is taken into consideration especially in the Bosphorus, within the natural, socio cultural, spatial factors and factors that conduct the space. Natural factors namely, topography, climate, vegetation were analyzed on these aspects. Population growth, differentiation in socio-cultural structure are analyzed in this content. Spatial factors are analyzed in the context of residential development, economic changes and transportation developments. Effects of planning and legal arrangements to silhouette were taken into consideration in the analysis. In the fourth chapter of the study, possibilities in the conservation of historical places by the help of photogrammetry as a technical instrument that facilitate to reveal the effects of the elements which were shaped the silhouette and important subjects in determining Bosphorus silhouette with photogrammetric methods were mentioned. In addition to this; possibilities in determining differentiation of historical and natural areas that were threatened by urbanization with the help of photogrammetry are mentioned. In the following processes to protect the silhouette involves natural and historical values that reflects the identity of Bosphorus necessities and requirements in planning and legal arrangements are suggested and the Bosphorus region boundaries comes with the laws are compared with the skyline of the Bosphorus and divergences and negative effects of the boundaries to the silhouette are detected. In the conclusion, findings from analysis and suggestions are summarized briefly. In the development of conservation process in Istanbul, important activities occurred in the content of law and planning to protect historical, cultural and natural landscape elements. However, the possibility of the protection of silhouette that reflect these elements are limited especially in Bosphorus. Photogrammetry could be an important technical tool that provides to protect silhouette according to planning and regulations. To protect the cultural landscape in Bosphorus, it is obvious that photogrammetry helps to collect important data with determining silhouette line. Thus, within the aims and objectives these applications provides to conserve the silhouette of Bosphorus and her historical, natural and cultural identity.