Tek ve çift doğrultuda rijit çerçeve sistemlerin karşılaştırılması
Comparison of one directional and the two directional rigid frame systems
- Tez No: 201278
- Danışmanlar: PROF. DR. A. ZAFER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çok katlı çelik yapılar, rijit çerçeveler, merkezi çelik çaprazlı çevreler, çelik yapılarda deprem analizi, Multi storey steel structures, rigid frames, concentrically braced steel frames, earthquake analisys of steel structures
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Her bir tasıyıcı sistemin yapısal davranısı digerlerinden farklıdır. Rijit çerçeve sistemlerde, merkezi çaprazlı sistemlerde ve dısmerkez çaprazlı sistemlerde dinamik ve statik yüklemeler altında birbirlerinden farklı neticeler elde edilir. Buna baglı olarak her bir sistem için ayrı optimum dizayn ilkeleri gelismistir. Bu çalısmamızda çok katlı çelik bir yapının, rijit çerçeve sistemler, ters V ve X seklinde merkezi çaprazlı sistemlerle standartlara göre yapısal analizleri incelenmistir. Tasıyıcı sistemlerin, statik ve deprem yüklerinin tanımlamaları yapılıp ABYYHY'ye göre tasarım ilkeleri anlatılmıstır. Analizler neticesinde elde edilen sonuçlar belirtilmis ve karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Every structural system?s behaviors are different from the others. Rigid frames, concentrically and eccentrically braced frames give different results under statical and earthquake loads. From this point of view, different optimum design principles are improved for every structural system. The purpose of this study is to examine structural analysis of the multi storey steel structures with rigid frames, inverse V and X shaped concentrically braced frames according to codes. Statical and earthquake loads of the structural systems are defined and design principles described according to the ABYYHY. The results of the analysis have been revealed and compared.