Dolgu duvarların betonarme yapıların serbest titreşimine etkisi
Effects of masonry infill walls on free vibration of reinforced concrete structures
  1. Tez No: 201294
  2. Yazar: DEVHAN TETİK
  3. Danışmanlar: DR. ALİ KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dolgu duvar, periyot, serbest titresim, dinamik analiz, deprem, Infill walls, period, microtremor, dynamic analysis, earthquake
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalısmada, betonarme binaların tasarım ve projelendirilmesinde, tasıyıcı eleman olarak hesaba katılmayan dolgu duvarların, yapının deprem davranısı ve periyotları üzerindeki etkileri konu edilmistir. Dolgu duvarların ve planda duvar yerlesiminin yapı davranısına etkisini incelemek amacıyla degisik dolgu duvar yerlesimlerine sahip betonarme yapılar ele alınmıstır. Dolgu duvarların modellenmesi için iki ucu mafsallı çapraz pandül çubuklar kullanılmıstır. Modellemede ilk olarak, sık rastlanılan tipte bir çerçeve bina ele alınmıs, duvar alanına baglı periyot arastırması yapılmıstır. Daha sonra Kırsehir ilinde bulunan 12 mevcut bina ele alınarak dolgu duvarların periyot üzerindeki etkisi belirlenmeye çalısılmıstır. Duvarlarda mevcut boslukların periyoda etkisi hesaplarda gözönüne alınmıstır. Dolgu duvarlı ve dolgu duvarsız bina periyotlarının incelendigi analizler sonucunda, dolgu duvarların, yapının rijitligini ve yapı periyodunu önemli ölçüde degistirdigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of nonstructural infill walls on the earthquake response of reinforced concrete structure are investigated theoretically. Considering reinforced concrete structures with different configuration of infill walls are dealt to examine the effects of irregular infill.Diagonal strut elements hinged at both ends are adopted and used for modeling infill walls. At first, a frequently seen reinforced concrete frame structure is considered, and a period investigation is done depending on to infill wall area. After, for determining the effects of infill walls on the structure period, 12 reinforced concrete buildings in Kırsehir are investigated. The effects of the openings on the stiffness of the infill walls are considered. As the results of analysis -the examination between simple structures and the same structures including infill walls-, it is seen that infill walls impressively changes the structure rigidity and period.