Petrol türevi sıvı yakıtlara ilişkin kimyasal ekserji hesaplamaları
Chemical exergy calculations of petroleum liquid fuels
- Tez No: 201295
- Danışmanlar: PROF. DR. ESEN BOLAT, YRD. DOÇ. DR. FATMA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Kimya Mühendisliği, Energy, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kimyasal ekserji, kimyasal ekserji hesaplamaları, petrol, petrol türevi yakıtlar, petrol türevi yakıtların kimyasal ekserji hesaplamaları, Chemical exergy, chemical exergy calculations, petroleum, petroleum fractions, chemical exergy calculations of petroleum fractions
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Enerji günümüzün önemli konularından birisidir. Fosil enerji kaynaklarının azaldıgı günümüzde, enerji kaynaklarının verimli kullanılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlastırılması enerji çalısmaları arasında önemli bir yer tutmaktadır. Fosil enerji kaynaklarından elde edilen yakıtların kullanıldıgı proseslerin verimleri, kaynakların azalması sebebi ile daha da önemli hale gelmektedir. Proseslerin verimleri termodinamik yasalar çerçevesinde hesaplanır. Termodinamigin birinci ve ikinci yasası ekserji analizinde uygulanır. Yanma reaksiyonlarının ve konsantrasyon degisimlerinin gerçeklestigi prosesler gibi kimyasal degisim proseslerinin analizinde kimyasal ekserji analizi önemli bir yer tutar. Kimyasal ekserji analizi ile, bir kimyasal degisim prosesinden elde edilebilecek maksimum yararlı is hesaplanabilir. Bu tip bir analizin yapılabilmesi için, tüm kimyasal maddelerin kimyasal ekserji degerleri gerekli olur. Dolayısıyla, petrol türevi yakıtlara ait kimyasal ekserji degerlerinin bilinmesi büyük önem tasımaktadır. Bu çalısmada, kimyasal ekserji hesaplama yöntemleri yanısıra, petrol ve petrol türevi yakıtlara uygulanabilen yöntemler verilmistir. Yapılan çalısmada, kimyasal ekserji hesaplamalarında termodinamik verilerin çok önemli oldugu ve bu tip verilerin eksikliginin uygulanabilecek yöntemleri kısıtladıgı görülmüstür. Burada açıklanan yöntemler uygulanarak, termodinamik verilerine ulasılan petrol türevi yakıtların kimyasal ekserji degerleri hesaplanmıstır. Ayrıca, petrol türevi yakıtların bilesenlerinin de kimyasal ekserji degerleri hesaplanmıs ve çizelgeler halinde sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Energy is an important subject these days. Nowadays while the fossil energy sources are more and more getting decreased, to increase the usage of renewable sources of energy and to make them to be used efficiently became a wide spread subject of study. The efficiency of the processes applied to use the fuels obtained from fossil energy sources is getting more important due to the decrease of these sources. The efficiency of processes is calculated based on thermodynmic laws. The first and the second laws of thermodynamics are used for exergy analysis. The chemical exergy analysis of chemical change processes like the processes where combustion reactions or concentration change reactions take place, have high importance. The maximum useful work obtainable from a chemical change process can be calculated by a chemical exergy analysis. To do this type of analysis, the chemical exergy values of all related chemical substances are needed. Therefore, the knowledge of the chemical exergy values of petroleum derived fractions have an important value. In this work, the chemical exergy calculation methods and also the methods that can be applied to petroleum and petroleum fractions were given. The importance of the thermodynamic data in the calculation of chemical exergies and the limitations done of the absence of this kind of data to the methods to be applied were also determined in this work. Chemical exergy values were calculated for petroleum derived fuels for which thermodynamic data were available, by using methods given here before. Furthermore, the values of chemical exergy were calculated and tabulated for the components of petroleum derived fuels.