Pazarlama araştırmalarında bazı çok değişkenli istatistik yöntemler ve beyaz eşya sektörüne uygulaması
The applications of some multivariable statistical methods in marketing research were performed on the white goods sector
  1. Tez No: 201293
  2. Yazar: IŞIL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DOĞAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama araştırmaları, Beyaz Eşya Sektörü, İki değişkenli (Bivariate) Analizler, Diskriminant (Ayrıştırma) Analizleri, AID/ CHAID Analizi, Marketing Research, White goods sector, Discriminant Analysis, AID / CHAID Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Günümüzde hızla değişen işletme çevresi; rakip firmalar, tüketiciler ya da müşteriler ve çevre hakkında daha fazla bilgi toplama yoluna sevk etmiştir. Bu amaçla son yıllarda Pazar araştırmalarının önemi oldukça artmıştır. Türkiye de hızla gelişmekte olan sektörlerden biri olan beyaz eşya sektörü, gelişen teknolojisi, her geçen gün artan üretimi, ihracat kapasitesi ve bunlara bağlı olarak genişleyen yan sanayii, servis, bayi ağları ve istihdam imkanları açısından Türk ekonomisine önemli katkılarda bulunmaktadır. Beyaz eşya sektörünün bu büyüme hızında etkili olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri Pazar araştırmalarına verilen önem ile pazarın büyümesinde etkin ve tüketiciye uygun imkanlar sunan kampanyalarda etkili olmaktadır. Çalışmamızda, büyük bir rekabet piyasası içinde yer alan ve pazarlama araştırmalarına önem veren beyaz eşya sektörüne Pazar araştırmalarındaki bazı çok değişkenli istatistiki yöntemler uygulaması yapılmıştır. Çalışmada, beyaz eşya sektöründeki ürün, marka tercihleri, farklılaşmaları, 245 kişilik örnekleme yöneltilen anket sorularından elde edilen 129 alt değişken ile analiz edilmiştir. Öncelikle betimsel istatistik uygulamalarından frekans tabloları oluşturularak örnek kütlenin değişkenler üzerindeki dağılımı araştırılıp yorumlandıktan sonra, kuramsal istatistik boyutunda incelenmiştir. Araştırmada, incelenen konu veya olayla ilgili olarak birden fazla özelliğin bir arada ele alınmasına olanak sağladığı için çok değişkenli istatistik yöntemler tercih edilmiştir. Çok değişkenli istatistiksel yöntemler ?Bağımlılık? ve ?Karşılıklı bağımlılık? olarak iki ana grup altında tanımlanarak, çalışmada, bağımlı metotlar ele alınmıştır. Karşılıklı bağımlılık metotlarına teorik anlamda detaylı yer verilmeyerek, bu tekniklerle ilgili uygulamalar ve teorik açıklamalar ileride yapılacak olan çalışmalara bırakılmıştır. Bağımlılık metotlarından beyaz eşya sektörüne CHAID ve Diskiriminat uygulanan analizlerdir. Çalışmada, gelir seviyelerine göre ayrılmış olan üç grup arasında ki, beyaz eşyada ihtiyaç, önem dereceleri, memnuniyet, bir yakınına tavsiye etme, kullanılan marka ve beğenilen marka konusunda gelir seviyeleri itibariyle farklılıklar, Diskriminant analizi ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca çalışmada, beyaz eşyadan fonksiyonel anlamda memnuniyetin hangi kriterler tarafından etkilediğini ve bir beyaz eşya markasının beğenilmesindeki etkilerin neler olduğu da araştırılmak istenmiştir. Bu amaçla ağaç temelli bir sınıflandırma analizi olan CHAID analizi uygulanmıştır. Örneklem veri setine göre modele giren REKLAM, FİYAT, DAHA ÖNCEKİ KULLANIM DENEYİMLERİ, KULLANILMAKTA OLAN BEYAZ EŞYA değişkenleri bu çalışmada beyaz eşya memnuniyetinde etkili değişkenler olarak gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today's fast changing business environment leads companies to collect more information about their competitors, consumers or customers, and the business environment as a whole. With this goal in mind, the importance of marketing research has increased significantly in the past decade. One of the fastest growing sectors in the Turkish Economy, the white goods sector, has been making significant contributions to the overall economy with its improving technology, increasing production levels, export capacity and developing related industries, service, salespoint networks and employment opportunities that grow in line with the overall sector. There are a lot of factors that have impacted the fast growth of the white goods sector. One of these factors is the importance given to marketing research studies, being efficient in market growth, and being effective in promotions that provide consumers with appropriate opportunities. In our study, the applications of some multivariable statistical methods in marketing research were performed on the white goods sector, which is positioned in a highly competitive marketplace and which gives importance to marketing research. In the study, the products in the white goods sector, brand preferences and differences were analyzed from 129 sub variables obtained through the surveys, which were directed at some 245 people. Firstly, frequency tables were formed from descriptive statistical applications to study and interpret the distribution of the sample size on variables, after which it was evaluated at the theoratical statistics dimension. In the research, multivariable statistical methods were preferred due to their ability to make it possible to analyze together more than one specification about the subject or the event being evaluated. Multivariable statistical methods are defined under two main categories as“dependency”and“inter-dependency”; and in the research“dependent”methods are used. By not giving detailed emphasis on“inter-dependency”methods at the theoratical level, the applications and descriptions about these techniques were left for the future studies about the subject. From the“dependency methods”,“CHAID”and“DISCRIMINANT”are the analysis applied to the white goods sector. A discriminant analysis has been used in the study to compare the differences among three groups classified by their income levels as to their needs in the white goods products, importance levels, satisfaction, recommendation to a relative, the brand used, and the brand preferred. Also in the study, it is intended to research the factors that affect the satisfaction from a white goods product in terms of functionality as well as the factors that determine the preference of a white goods brand for consumers. For this purpose, a tree-based classification analysis, CHAID, xiv has been used.As inclusive in the model according to the sample data set, it has been observed in the study that the variables of ADVERTISEMENT, PRICE, PRIOR USAGE EXPERIENCES, and THE WHITE GOOD PRODUCT CURRENTLY BEING USED are significant in determining the satisfaction level about white goods.