İnce cidarlı kapalı enkesitli çubuklardan oluşan sistemlerin düğüm noktası birleşimlerinin incelenmesi
Research of joints in structures with thin walled closed cross-section members
- Tez No: 201297
- Danışmanlar: PROF. A. ZAFER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kutu ve boru profiller, birlesim tipleri, uç ve kaynak agzı hazırlıgı, birlesim dayanımı, Rectangular and circular hollow sections, joint types, end fittings and welding preparations, capacity of joints
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
nce cidarlı kapalı enkesitli profillerle (kutu ve boru profiller) teskil edilen çelik yapı elemanlarının tasarımından montajına uzanan sürecin tüm asamalarında, uygulanacak birlesim tiplerinin hayati fonksiyonu vardır. Seçilen birlesim tipi birlesimi yapılan profillerin tabi tutulacagı islemlerin belirlenmesinde ve birlesimin dayanımında en önemli etkendir. Bu çalısmada kutu ve boru profil birlesimlerinin uç hazırlıgı, birlesimlerin teskilinde en sık kullanılan birlesim aracı kaynak ve baslıca birlesim tipleri için dayanım hesabı incelenmistir. Birlesimlerin dayanım hesabı, kaynak yeterliligi ve zımbalama, plastiklesme gibi göçme biçimlerinin tahkiki seklinde ele alınmıstır. Kutu ve boru profiller yük etkisinde farklı davranıs ortaya koyduklarından, birlesim tipleri dayanım formülleri ayrı baslıklar altında yer almaktadır. Birlesim dayanımını ifade eden formüllerin yanı sıra, ön boyutlama asamasında tasarımcıya hız kazandıran birlesim verimlilik faktörü kullanılarak dayanım hesabı ayrıca ifade edilmistir. Birlesimlerin gerek dayanım gerekse isçilik yükünü azaltmak bakımından sahip olması gereken malzeme kalitesi, gelis açısı, genislik/cidar kalınlıgı, çap/cidar kalınlıgı gibi parametreler incelenmis ve birlesim tiplerinin birbiriyle mukayesesi yapılmıstır. Seçilen birlesim tipinin teskilinde gerekli uç ve kaynak agzı hazırlıkları ve bu hazırlıklar esnasında uygulanan metodlara yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
Joint types have vital role in process from design to mounting of steel structure members consist of thin walled closed cross-section profiles (Rectangular and circular hollow sections). The most important factor for fabrication procedure and capacity of connection is joint type. In this study, end fittings of rectangular and circular hollow sections, weld commonly used on structurel hollow section joints as a connecting equipment and capacity calculation of main joint types were researched. Calculation of joints was approached by inspection-analysis of weld sufficiency and checking failure modes such as punching and plastification of chord. Capacity formulae of joint types for rectangular and circular hollow sections were evaluated under seperate sections because of dissimilar behaviour under loading. Additionally, joint efficiency factors, which make fast design possible in preliminary phase, are given for main joint types. Parameters such as material quality, angle between bracings and chord, width to wall thickness ratio, diameter to wall thickness ratio were investigated and joint types were compared with each other. End fittings and welding preparations necessary for constituting joints were explained.