Yumuşak anahtarlamalı DC-DC dönüştürücülerin incelenmesi
The investigation of soft switched DC-DC converters
- Tez No: 201296
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET FARUK BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: DC-DC dönüştürücü, yumuşak anahtarlama, sıfır gerilimde geçiş, sıfır akımda geçiş
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yüksek güç yoğunluğu, hızlı geçiş cevabı ve kontrol kolaylığı nedeniyle darbe genişlik modülasyonu (PWM) tekniği endüstride yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha yüksek güç yoğunluğu ve daha hızlı geçiş cevabı için çalışma frekansının yükseltilmesi gerektiği, fakat bu durumda yarı iletken elemanların anahtarlama kayıpları ile elektromanyetik girişim (EMI) ve radyofrekans girişimi (RFI) gürültülerinin arttığı bilinmektedir. Bu kayıp ve gürültülerin düşürülmesi ve frekansın yükseltilebilmesi, ancak sert anahtarlama (HS) yerine yumuşak anahtarlama (SS) tekniklerinin kullanılmasıyla sağlanabilmektedir. Bu konudaki çalışmalar son yıllarda cazibesini gittikçe artan bir şekilde sürdürmektedir. Bu çalışmada, DC-DC dönüştürücüler ile kontrol teknikleri ve yumuşak anahtarlama teknikleri incelenmiştir. Sıfır gerilim geçişli PWM DC-DC dönüştürücüler ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Yeni bir aktif bastırma hücresi kullanılan yükseltici dönüştürücü ile diğer dönüştürücüler karşılaştırılmıştır. Önerilen bastırma hücresi ana anahtar için sıfır gerilimde geçiş (ZVT) ve sıfır akımda geçiş (ZCT) sağlar. Dönüştürücüdeki bütün yarı iletken elemanlar yumuşak anahtarlama altında iletime ve kesime girer. Dönüştürücü basit yapılı olup az sayıda elemana sahiptir. Dönüştürücünün kararlı hal analizi sunulmuş ve 1 kW, 100 kHz'lik yükseltici bir dönüştürücü prototipi ile analiz doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Pulse width modulation (PWM) technique has been widely used in industry due to its high power density, fast transient response and ease of control. Operating frequency should be increased in order to obtain higher power density and faster transient response but in that case electromagnetic interference (EMI) and radio frequency interference (RFI) noises and switching losses in semi-conductor devices increase as well. In order to decrease these noises and losses, soft switching (SS) techniques should be used instead of hard switching (HS) techniques. This approach has been very popular in last years and continues to be so. In this thesis, DC-DC converters, control and soft switching techniques are investigated. Zero voltage transition PWM DC-DC converters are analyzed in detail. A new boost converter with an active snubber cell is proposed and compared with the other converters. The proposed converter provides zero voltage transition (ZVT) and zero current transition (ZCT) for the main switch. All of the semiconductor devices turn on and off under soft switching. The converter has a simple structure and minimum number of components. Steady state analysis of the converter is presented, and theoretical analysis is verified by a prototype of a 1 kW and 100 kHz boost converter. Keywords : DC-DC converter, soft switching, zero voltage transition, zero current transition.