İki yönde eğrisel yapıya sahip kalın dikdörtgen plağın gerilme analizine ait matematik modelinin SEY ile incelenmesi
Investigation of the mathematical modelling of the stress analysis in the rectangular thick plate with spatially curved structure using FEM
- Tez No: 201306
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF TEKİN TARIM, YRD. DOÇ. DR. IŞIM GENÇ DEMİRİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Lineer kısmi diferansiyel denklem takımı, Sonlu Elemanlar Yöntemi, kompozit, Linear partial differential equation system, Finite Element Method, composite
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Ele alınan çalısmada egrisel yapıya sahip kompozit malzemeden hazırlanmıs, kenarlarından basit tutturulmus üst düzleminde homojen yayılı normal yük bulunan kalın dikdörtgen plaktaki gerilme yayılımı incelenmistir. Çalısma, Akbarov ve Guz süreklilik teorisi (1991a) ve üç boyutlu elastisite teorisinin kesin denklemleri çerçevesinde Sonlu Elemanlar Yöntemi kullanılarak yapılmıstır. Bu, degisken katsayılı lineer kısmi diferansiyel denklem takımını içeren sınır deger problemlerinin SEY ile çözülmesine karsılık gelmektedir. Sonlu Elemanlar Yöntemi çerçevesinde uygun fonksiyonel olusturulmus, üç boyutlu sonlu eleman modellemesi yardımıyla problemin sayısal sonuçları, hazırlanan bilgisayar programı ile elde edilmis ve bu sonuçların yorumları verilmistir.
Özet (Çeviri)
In this thesis the stress distribution in a thick plate fabricated from the composite material with spatially periodically curved structure is studied. It is assumed that this plate edges are simply supported and uniformly distributed normal forces are applied to its upper face. The study is carried out within the framework of continuum theory of Akbarov and Guz (1991a) and threedimensional exact equations of elasticity theory by using Finite Element Method (FEM). These respect to the solution of the boundary value problems of the linear partial differential equations with the variable coefficients by FEM. Appropriate functional are constituted within framework FEM and numerical results of the problem are obtained with prepared computer programming by using Finite Element modeling and explanations of these results are given.