Rh(2/1) süper uzayı üzerine bir diferansiyel hesap
A differential calculus on Rh(2/1) super space
- Tez No: 201305
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kuantum h -süper uzay, q -deformasyon, h -deformasyon, değişmeli olmayan cebir, diferansiyel hesap, Clifford cebiri, Quantum h -superspace, q -deformation, h deformation, non-commutative algebra, differential calculus, Clifford algebra
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Klasik grupların yeni bir genellemesi olan kuantum gruplar, çok zengin matematiksel yapılara sahiptir ve klasik grupların yeterli olmadığı durumlarda pek çok rolleri vardır. Bu çalışmada, (2+1)-boyutlu (R(2 1) süper uzayının, Manin tarafından verilen q deformasyonu kullanılarak, bir singüler 3x3-tipindeki g matrisi ile yeni bir deformasyonu elde edilmiştir. Bu deformasyona h deformasyon diyoruz. Elde edilen bu yeni kuantum (2 1) h R süper uzayı üzerine, değişmeli olmayan bir diferansiyel yapı kurulmuştur. (2 1) h R uzayının cebirsel yapısını veren kuadratik bağıntıları ve diğerlerini, daha kapalı formda yazabilmemize imkan veren ve cebirin asosyatifliğini garanti eden 9x9-tipinde bir R matrisi bulunmuştur. Bu R matrisi, şüphesiz Yang-Baxter denkleminin bir çözümüdür. Ayrıca (2+1)-boyutlu süper-Clifford Cebirinin yeni bir deformasyonu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Quantum Groups, which are a new generalization of classical groups, have very rich mathematical structures and numerous roles in situations where classical groups are not adequate. In this work, using the q deformation which was given by Manin, a new deformation of (2+1)-dimensional superspace R(2 1) with a 3×3 singular matrix g, (2 1) h R , is obtained. We call this, h deformation. A noncommutative differential structure is formed on the obtained new quantum superspace (2 1) h R . A 9×9-dimensional R matrix which enables to write closer form of quadratic relations, which give the algebraic structure of (2 1) h R and others, is found. It is guarantied that the algebra is associative. Also, a new deformation of (2+1)-dimensional super- Clifford Algebra is obtained.