İnşaat fizibilite çalışmaları için açık kaynak kodlu bilgi sisteminin oluşturulması
Developping open source information system for construction feasibility researches
  1. Tez No: 201311
  2. Yazar: AYTAÇ SÜTCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÜMİT GÜMÜŞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Joomla, google maps, inşaat maliyet analizi, bileşen, açık kaynak kod, Joomla, google maps, construction cost analyze, module, open source
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İnşaat yönetim sistemlerinin ilk ayağı olan fizibilite çalışmalarında internet ve arama motorları kullanılmaktadır. Ulaşılabilen bilgilerle analiz yapabilmek çok güçtür. Bilgiler güncel değil veya eksiktir. Bu soruna ancak bilgi sistemi oluşturularak çözüm bulunabilir. Ancak bir bilgi sisteminin işlevsel olabilmesi için gerekli yazılımlar ve donanımların maliyeti gerçekten çok yüksektir. Maliyetin yüksek oluşu bu alandaki gelişimin önünü tıkamakta veya yavaşlatmaktadır. Tezde inşaat sektöründeki bu açık nasıl kapatılabilir ve bulunan çözümün maliyeti nasıl düşürülebilir sorusunun cevabı aranmıştır. Sorunun çözümünde bilgi sisteminin grafik veri ile birleştirildiğinde daha anlaşılabilir olduğu sonucuna varılmıştır. Sistem maliyetini düşürmek için de açık kaynak kodlu yazılımlar kullanılmıştır. Sistem çevrim içi çalışan bir web sitesinin içine kurulu olan bir bileşendir. Bu bileşen PHP destekleyen bir sunucuda tutulmaktadır. Web sitesinin çoklu kullanıcıyı desteklemesi, maliyetsiz olması için içerik yönetim sistemlerinden Joomla tercih edilmiştir. Maliyet ve zaman açısından kazanç sağlamak amacıyla sisteme harita yüklemek yerine kaynak kodu ücretsiz yayınlanan Google Maps kullanılmıştır. Tüm parçalar bir araya getirildiğinde hızlı çalıştığı tespit edilen, veri tabanı oluşturulabilir, sorgulanabilir ve maliyeti sıfır olan bir sistem geliştirilmiştir. Sistemin çalışma şekli ve kullanımı detaylı olarak tezde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
While studying on feasibility researches, which are the beginning part of constructive management systems, search engines and internet is being used. Analyzing the gathered data is difficult. Collected data?s are not valid or incomplete. Only solution for this problem is maintaining information systems. But the costs of a functional information system is really high in both software and hardware expenses. Expensive cost is stopping or slowing the developments in this area. The uncovered need of information systems in the construction area and the answer of the question ?How can we reduce the costs of the Information Systems?? have been searched in this thesis. As result of these questions it has been reached that it is clearer when the graphical data and information systems used together. For reducing the cost open sourced software has been used. System is a component loaded on an online web page. This component is being held in a PHP supported server. Joomla has been preferred as the content management system for a costless and multi user supported web page. For time and money saving rather than loading a map to the system, free open sourced google maps have been used. When all pieces come together it is determined that fast operating, database creatable, examinable and a free of cost system has been developed. Operating details and instructions has been researched in the thesis.