Eksantrik pres milinde gerilme analizleri ömür ve güvenirlik değerlendirmeleri
Excentric pressure shaft's stress analysis, lifetime and reliability calculations
  1. Tez No: 201310
  2. Yazar: HAYDAR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. NECATİ TAHRALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Eksantrik mil, Ömür, Güvenirlik
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Konstrüksiyon ve İmalat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 279
Özet
Bu çalısmada sanayide sıklıkla kullanılan Eksantrik Pres makinelerinin mil üzerine gelen kuvvetleri çesitli çalısma sartlarına göre incelenmis, analiz edilmis ve mile etkiyen ömür hesaplamaları yapılmıstır. Bilindiği gibi pres makineleri farklı kalınlıkta, farklı delik çapında ve farklı tür plaka saclarında değisik zorlanmalara maruz kalacaktır. Her kalınlıkta kesme durumunda eksantrik mil üzerinde birikimli ( kümülatif ) hasar meydana gelmektedir. Bu gerilmeler ve etki süreleri göz önüne alınarak istatistik normal dağılımına göre mil ömrü tayin edilmeye çalısılmıstır. Daha sonra istatistiki bilgiler ısığında esdeğer gerilmeler hesap edilmis ve bu değerlerin hangi güvenirlik derecesinde olduğu Normal Dağılım fonksiyonu ile hesaplanmıstır. Bu çalısma aracılığıyla St 60 Genel ?malat Çeliğinden imal edilmis bir eksantrik pres mili'nin Palmgren-Miner, Corten-Dolan ve Marin yöntemleri ile ömür değeri tayin edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the forces that comes upon the shaft of excentric pressure machines that frequently used in industry were examined, analysed and calculated how effect the lifetime of excentric shaft according to various working conditions. As known, pressure machines are exposed to challange at different thickness, hole diameters and different type of sheet metals. Cumulative damage will be occured on excentric shaft at every cutting position. By taking consideration of tensions and effect periods, shaft lifetime was tried to calculate according to statistical normal dispersion. After, equivalence tensions were calculated in respect of statistic knowledge and this values were calculated which level of reliability by using normal dispersion function. With this study, lifetime of a shaft which is produced as St 60, common production steel can be found with Palmgren-Miner, Corten-Dolan and Marin methods. Key Words : Excentric shaft, Lifetime, Reliability