Küçükçekmece Gölü sedimentinde ağır metal (Zn2+, Fe2+ Cu2+) adsorpsiyonu
Heavy metal (Zn2+, Fe2+ Cu2+) adsorption onto sediment of Küçükçekmece Lagoon
- Tez No: 201313
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYZA ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Agır metaller, sediment, adsorpsiyon, Küçükçekmece Gölü, Heavy metals, sediment, adsorption, Küçükçekmece Lagoon
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Dogada var olan ancak endüstriyel faaliyetler sonucu su, toprak, hava ortamındaki miktarları artan agır metaller çevresel etkileri nedeniyle önem arz etmektedirler. Dogal sulak alanlarda kontrolsüz endüstriyel desarjların sonucu olarak karsımıza çıkan agır metaller yalnızca su kütlesinde degil, sulak alanların sediment yapılarında da birikmektedirler. Bulundukları ortamlarda birikebilen agır metaller, canlı yasamı için olumsuz etkiler göstermektedirler. Su kütlesi içinde ve sediment yapı üzerindeki mikro ve makro canlıların bünyesine katılarak besin zincirine katılmaktadırlar. norganik yapıları nedeniyle su ortamlarında kalıcılık özelligine sahiptirler. Tutundukları sediment yapı tarafından uygun sartlar altında suya bırakılabilmekte ve yüzeysel su akısı ile tasınabilmektedirler. Bu çalısmada Küçükçekmece Gölü sedimenti ile agır metallerin iliskisi (Fe, Zn, Cu) kesikli sistem reaktör kullanılarak saptanmaya çalısılmıstır. Göl ortamını temsil eden sartlarda deneysel çalısmalar yürütülmüstür. Suyun önemli fiziko-kimyasal özelliklerinden biri olan pH'ın adsorpsiyon mekanizması üzerindeki etkisi ve degisen metal konsantrasyonlarının etkisi arastırılmıstır. Böylelikle farklı pH' larda, agır metaller ile sediment arasında farklı adsorpsiyon davranısları oldugu gözlemlenmistir.
Özet (Çeviri)
Heavy metals have a significant importance because of environmental impacts which are still in nature and enhancing due to industrial facilities in water, soil and air systems. In the natural water resources, heavy metals are accumulated in the water body and also in sediment structure by reaching uncontrolled industrial wastewater discharges. They have adverse effects for living organisims by accumulating in the systems. Micro and macro organisms, that are living in water body and sediment structure, could sorb heavy metals and so heavy metals join to food chain. With the inorganic feature heavy metals are persist in water systems. Sediment, which adsorbed heavy metals, could leave them to the water and heavy metals could be carried with surface flow. In this work, relations of heavy metals (Fe, Zn, Cu) and sediment of Küçükçekmece Lagoon have been trying to determined by using batch reactor. Experimental studies have been carried out under conditions which are represented Küçükçekmece Lagoon. One of the important physicohemical parameter pH and different concentrations of heavy metals effects on adsorption process were investigated. The study showed that, heavy metals and sediment are revealed different adsorption patterns in different pH values.