3x3 kuvvet geri beslemeli bir Stewart platformunun kinematik analizi, bağ-grafik modellenmesi ve simülasyonu
Kinematic analysis, bond-graph modelling and simulation of a 3x3 Stewart platform with force feedback
  1. Tez No: 201314
  2. Yazar: İBRAHİM YILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SAĞIRLI, YRD. DOÇ. DR. V. EMRE ÖMÜRLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: SPM, Stewart Platform Mekanizması, Bağ-Grafik, BondGraph, 3x3 Stewart Platformu, Ters Kinematik Analiz, Düz Kinematik Analiz, Dinamik Analiz, Çalışma Uzayı Analizi, SPM, Stewart Platform Mechanism, 3x3 Stewart Platform, Inverse Kinematic Analysis, Direct Kinematic Analysis, Dynamic Analysis, Bondgraph, Workspace Analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Stewart Platform Mekanizması alt kısmı hareketsiz bir plakaya bağlı, üst kısmı ise uzaysal hareketi sağlaması amacıyla hazırlanmış bir uç işlevciye bağlı altı adet doğrusal tahrik elemanından oluşan; üç öteleme ve üç dönme hareketi yapmaya imkân veren paralel bir mekanizmadır. Bu mekanizma ilk olarak 1965 `de D.Stewart tarafından uçuş simülatörü olarak sunulmuş ve zamanla önemi artmıştır. Bu çalışmada Stewart Platformunun kinematik ve dinamik davranışları incelenmiş, bu davranışlar bilgisayar ortamında gerçek zamanlı olarak simüle edilmiştir. Ayrıca platformun bağ-grafik modeli çıkartılmış ve mekanizmanın çalışma uzayı tayin edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Stewart Platform Mechanism is a paralel mechanism which has six acturtors mounted on a fixed plate and an end effector for spatial motion. This mechanism has first proposed as a flight Simulator in 1965 by D.Stewart and in the course of time many researchers has studied on this mechanism. In this study, kinematic and dynamic behavior of a Stewart Platform Mechanism was explained and these kinematic and dynamic charactheristics of Stewart Platform Mechanism was observed with computer based real time simulations. Furthermore Bondgraph modelling were applied on this mechanism and the workspace of platform was obtained.