Araç rotalama problemleri ve zaman pencereli stokastik araç rotalama problemine genetik algoritma yaklaşımı
Vehicle routing problems and genetic algorithm approach to the stochastic vehicle routing problem with time windows
- Tez No: 201317
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ FUAT GÜNERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lojistik yönetimi, fiziksel dagıtım, araç rotalama problemleri, genetik algoritma, Logistic management, physical distribution, vehicle routing problems, genetic algorithm
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Tedarik zincirinin bir parçası olan lojistik, ürün ve ilgili bilgilerin üretim noktasının basından tüketim noktasına kadar, müsteri gereksinimlerini karsılamak amacıyla, etkin ve düsük maliyetli bir sekilde akıs ve depolanması süreçlerinin planlanması, uygulama ve kontrol edilmesidir. Araç Rotalama Problemleri de lojistik dagıtım sisteminin önemli bir parçasını olusturmaktadır. Araç rotalama problemleri ulastırma problemlerinin en fazla üzerinde tartısılan ve çalısılan konulardan biridir. Rotalama problemi müsterilerin bilinen taleplerini sadece bir kez olmak üzere minimum maliyetli rotalarla ve en az araç kullanarak karsılamaktır. Araç rotalama problemlerinden olan Stokastik Araç Rotalama Problemi ise Araç Rotalama Probleminin bir veya birkaç komponentin rassal olmasıdır. Araç Rotalama Problemlerinin birçok çözüm teknigi vardır. Bu tezde Stokastik Araç Rotalama Problemini çözmek üzere Genetik Algoritma kullanılmıstır.
Özet (Çeviri)
Logistic is that part of the supply chain process that plans, implements, and controls the efficient, effective flow and storage of goods, services, and related information from the point-of origin to the point-of-consumption in order to meet customers' requirements. Vehicle routing problem (VRP) plays key role in logistic distribution system. One of the most commonly studied and discussed transportation problems is the vehicle routing problem or VRP. The vehicle routing problem (VRP) is associated with the design of a set of minimum cost routes for a fleet of vehicles to serve, exactly once, a set of customers with known demands. The problem has two objectives, one of them minimize the total distance traveled so the minimal number of routes the other is the minimal cost routes for the vehicles. Stochastic VRP (SVRP) is VRPs where one or several components of the problem are random. There are many solution techniques for Vehicle Routing Problems. In this thesis Genetic Algorithm used to solve Stochastic Vehicle Routing Problem.