İnsan meme kanseri (MCF 7) ve fare fibroblast (L-929) hücre kültürlerinde poliakrilik asidin toksisitesinin incelenmesi
Examine of the polyacrylic acid toxicity on human mammary cancer cell line MCF-7 and mouse fibroblast cell line L-929
  1. Tez No: 201318
  2. Yazar: MELİKE ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ALLAHVERDİYEV, YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP AKDESTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre Kültürü, MCF 7, L-929, Poliakrilik Asit, Toksisite, MTT, DAPI, Cell culture, MCF 7, L-929, Polyacrylic Acid, Toxicity, MTT, DAPI
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Son yıllarda biyopolimerler tıbbın çeşitli alanlarında; ortopedide, kemoterapide, immünojide, dişçilikte olmak üzere geniş şekilde kullanılmaktadır. Herhangi bir polimerin praktikte uygulanabilmesi için biyouyumluluğunun incelenmesi gerekmektedir. Bir polielektrolit olan poliakrilik asidin (PAA) immünolojide adjuvant etkisi, tıbbi deneylerde antitrombojenik etkisi ve ilaç salınım sistemlerinde taşıyıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Literatürde PAA'nın çeşitli konjugatlarıyla ilgili çalışmalar olmasına rağmen, tek başına toksisitesine ait çalışmalar bulunmamaktadır. Biyopolimer çalışmalarında toksisitenin belirlenmesi son derece önemlidir. Bu amaçla çeşitli hücrelerin kültürleri kullanılmaktadır. Ancak PAA'nın ve konjugatlarının toksisitesinin tayin edilmesinde kullanılan hücre kültürlerinden hangisinin daha duyarlı olduğu konusunda bilgiler bulunmamaktadır. Tezin amacı; insan meme kanseri (MCF 7) ve fare fibroblast (L-929) hücrelerinin kültürlerinin yapılması ve bu hücre kültürlerinde PAA'nın toksisitesinin çeşitli yöntemlerle incelenmesidir. Çalışmada hücre kültürü, kriyoprezervasyon, 3-(4,5-dimetiltriazol-2-il)-2,5- difeniltetrazolium bromid (MTT), tripan mavisi ve 4,6-diamidino 2 phenylindole (DAPI) yöntemleri kullanılmıştır. Birinci aşamada ilk kez olarak Y.T.Ü Biyomühendislik Bölümü Hücre Kültürü Laboratuvarında MCF 7 ve L-929 hücrelerinin adaptasyonluğu sağlanmış ve devamlı kültürü elde edilmiştir. Bu hücrelerin kriyoprezervasyonunun sağlanmasında optimal şartlar belirlenmiş ve laboratuvarda hücrelerin yeterli miktardaki kriyobankı oluşturulmuştur. Çalışmamızda ilk kez MCF 7 hücre kültürünün PAA'nın toksisitesinin incelenmesinde uygun bir model olduğu ortaya konmuştur. Yapılan kültür çalışmalarının sonraki aşamalarında PAA'nın pH'a ve konsantrasyona bağlı olarak toksik etkisinin incelenmesi sonucunda farklı hücrelerde farklı olduğu belirlenmiştir. PAA'nın EC50 değeri MCF 7 hücrelerinde 6.6 iken L- 929 hücrelerinde 1,8 olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlar polimerlerin hücre kültüründe toksisitesinin belirlenmesinde uygun hücre kültürü seçilmesinin dikkate alınmasını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, biopolymers are widely used in various fields of medicine; namely, orthopedics, chemotherapy, immunology and dentistry. It is very important to test compatibility to determine the practical applicability of any polymer. Many effects of polyacrylic acid (PAA), which is a polyelectrolyte, is known by researchers. Its adjuvant effect in immunology, antitromogenic effect in medical experiments and its use as transporter in drug release systems is among its applications. Despite there are various studies of PAA with several different conjugates, there is no study on its individual toxicity. It is severely important to determine the toxicity in biopolymer studies and several cell lines are used for this kind of studies. But there is no information on the sensitive cell lines for PAA and its conjugates. The aim of this thesis is to make the culture of human mammary cancer cell line MCF-7 and mouse fibroblast cell line L-929 and examine the PAA toxicity on these cells by using various methods. The methods used in this study are; cryopreservation, 3-(4,5-dimethyltriazol-2-il)- 2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT), trypan blue and 4,6-diamidino 2 phenylindole (DAPI). Initially, the adaptation of MCF 7 and L-929 cell lines is provided in the tissue culture laboratory of Yıldız Technical University, Department of Bioengineering for the first time and their stable cultures were established. Optimization of cryopreservation conditions was achieved and satisfactory cryobanks of these cells were generated in the laboratory. In this study, it is established for the first time that, MCF 7 cell line is a suitable cell line for toxicity studies of PAA. In the latter steps of culture studies which include toxicity analysis of PAA in varying pH and concentration; differential toxicity in different cell lines was detected. IC50 value of PAA is shown to be 6,6 in MCF 7 cells whereas 1,8 in L-929 cell lines. These results indicate the importance of the choice of cell lines used in toxicity analysis.