Doğrusal flüoresan lambalı aygıtlar ile düzgün yayılmış aydınlığın sağlandığı koşulların belirlenmesi
Determination the conditions providing uniform distributed illumination by using luminaires with linear fluorescent lamps
- Tez No: 201316
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA DOKUZER ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yansıtıcı Tasarımı, Düzgün Yayılmış Aydınlık, Doğrusal Flüoresan Lamba, Işık Yeğinlik Dağılımı, Reflector Designing, Regular Distributed Illumination, Linear Fluorescent Lamp, Distribution of Luminous Intensity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Lamba ışığını biçimlendirmek üzere çeşitli yansıtıcı türleri kullanılır. Belli bir lamba ile birlikte kullanılan yansıtıcı türüne göre elde edilen aygıt ışık yeğinlik ve aydınlık dağılımının özellikleri değişir. Bu çalışmada, doğrusal flüoresan lamba için tasarlanan yansıtıcıların özelliklerine ve aydınlatma aygıtının ışık yeğinlik dağılımı, aygıt geriverimi, aydınlık dağılımının düzgünlüğü açılarından ulaşılan sonuçlara yer verilmiştir. Çalışma, onüç ana bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir. Bölüm 2'de, aydınlatma aygıtı ve yansıtıcı tanımlarına ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Bölüm 3'te, aydınlatma aygıtının aydınlatma özellikleri, ışık akısı, ışık yeğinlik dağılımı, aydınlık düzeyi dağılımı, aygıt geriverimi başlıkları altında ele alınmıştır. Bölüm 4'te, yansıtıcı yüzeylerin ışık yansıtma biçimlerine ilişkin bilgiler sunulmuştur. Bölüm 5'de, doğrusal ışık kaynakları ile birlikte kullanılan yansıtıcı türlerinin geometrik özelliklerine yer verilmiştir. Bölüm 6'da, yansıtıcı tasarımının yapıldığı koşullar ve aydınlık dağılımında düzgünlüğün değerlendirilmesinde izlenen yaklaşım açıklanmıştır. Ayrıca, örtücü tasarımına yönelik araştırmalar yapılmıştır. Bölüm 7'de, genel silindir yansıtıcılar ele alınmış, çeşitli uygulama örneklerinde ulaşılan aygıt ışık yeğinlik ve aydınlık dağılımları ortaya konulmuştur. Bölüm 8'de, eliptik silindir yansıtıcı tasarımları yapılmış, ele alınan örnek durumlarda ortaya çıkan aygıt ışık yeğinlik ve aydınlık dağılımları incelenmiştir. Çalışmanın 9., 10. ve 11. bölümlerinde sırasıyla parabolik silindir, hiperbolik silindir ve düzlem yansıtıcılar ele alınmış, söz konusu yansıtıcılar için uygulama koşulları verilerek aygıt ışık yeğinlik ve aydınlık dağılımındaki değişimler irdelenmiştir. Bölüm 12'de, üretilen örnek aydınlatma aygıtının ölçme sonuçları ile analiz sonuçları karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde, yansıtıcı biçimi ve yüzey özelliğine ilişkin değişik seçeneklerin aydınlık dağılımına etkileri ortaya konularak literatürde yansıtıcı tasarımına yönelik var olan temel bilgilere yeni katkılarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Various reflector types are being used for giving shape to lamp?s light. Distribution of luminous intensity and distribution of illumination?s characteristic changes according to reflector type which uses with a specific lamp. In this working, speciality of reflectors that designed for linear florescent lamps and results which reached in point of distribution of luminous intensity, light output ratio of luminaire, regularity of distribution of illumination have been represented. The working consist of thirteen basic chapter. In chapter 1, by entering into the subject, target and content of the working has been defined. In chapter 2, information about definition of luminaire and reflector have been presented. In chapter 3, specialities of luminaire have been examined under the title of luminous flux, distribution of luminous intensity, distribution of illumination and light output ratio of luminaire. In chapter 4, information about light reflection types of reflective surfaces have been presented. In chapter 5, geometrical specialities of reflector types which have been used with linear fluorescent lamps have been presented. In chapter 6, condition of reflector desing and pursued approach in appreciation about regularity of distribution of illumination have been explained. Furthermore, investigations intended for louvre design have been done. In chapter 7, general cylinder reflectors have been examined, distribution of luminous intensity and distribution of illumination which ascertained result of different pattern exercise have been presented. In chapter 8, elliptical cylinder reflectors have been designed, distribution of luminous intensity and distribution of illumination which ascertained result of different pattern exercise have been investigated. In chapter 9,10 and 11 in order of parabolic cylinder, hyperbolic cylinder and plane reflectors have been discussed, changing on distribution of luminous intensity and distribution of illumination for these reflectors have been investigated by explaining exercise conditions. In chapter 12, produced pattern luminaire?s measuring and analysis results have been compared.