Kontrol sistemlerinin kontrol edilebilirliği ve matematiksel modellenmesi
Controllability of control systems and mathematical models
  1. Tez No: 201335
  2. Yazar: KEREM TUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrol sistemler, kontrol edilebilirlik, matematiksel modeller, Lie grup, Lie cebir, Control systems, controllability, mathematical models, Lie group, Lie algebra
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Kontrol teorideki bazı sistemler ve kontrol edilebilirlik karakterizasyonları incelenmis ve bazı mevcut matematik modelleri verilmistir. Bu çalısma üç bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde, kontrol teorinin temel kavramları olan manifold, tanjant vektörü, tanjant uzayı ve vektör alanı tanımlarına yer verilmektedir. Ayrıca Lie grubu, Lie cebiri, onların üstel tasvir ve adjoint gösterilimi ile olan bagıntıları ve örnekler yer almaktadır. kinci bölümde, kontrol sistemlerinin bazı çesitlerinin tanımları ve mevcut kontrol edilebilirlik karakterizasyonları verilmektedir. Üçüncü bölümde ise, kontrol sistemlerinin kontrol edilebilirlikleri çesitli matematik modeller üzerinde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Some Systems in Control Theory and their controllability characterizations are studied, and some existed mathematical models are given. This work consists of three chapters. In the first chapter, manifold, tangent vector, tangent space and vector fields notions which are fundamentals in Control Theory are contained. Moreover, Lie group, Lie algebra, their connection via exponential map and adjoint representation, and examples are contained. In the second chapter, definition of some classes of control systems and their existed controllability characterizations are given. In the third chapter, controllabilities of control systems are studied on some mathematical models.