Periyodik eğrilikli sarılı tek lif içeren sonsuz elastik ortamda gerilme yayılımı
Stress distribution of covering single periodical curved fiber in an infinite elasticity
  1. Tez No: 201334
  2. Yazar: DUYGU MİRAÇ DİKBAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REŞAT KÖŞKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lifli kompozit, gerilme yayılımı, geometrik nonlineerite, periyodik eğrilik, sarılı tek lif, geçiş malzemesi, Fibrous composite, stress distribution, geometrical nonlinearity, periodical local curving, covering material, covering single fibrous
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tek yönlü lifli kompozit malzemelerdeki liflerin eğrilik nedeni dizayn sırasında duyulan gereksinim veya teknolojik işlemlerin sonucudur. Genellikle, teknolojik işlemler sırasında ortaya çıkanlar yerel eğrilikler, dizayn gereksinimi sonucu ortaya çıkmış olan eğrisellikler periyodik eğrilikler şeklinde modellenirler. Çalışmamızda, sonsuz ortamda düşük yoğunluklu sonsuz uzunluklu periyodik eğrilikli sarılı tek lif olması durumu incelenmiş ve gerilme dağılımı ele alınmıştır. Ortamdaki liflerin düşük yoğunluğu lifler arasındaki etkileşimin ihmal edilebildiği mertebededir. Yaptığımız incelemeler parçalı homojen cisim modeli çerçevesinde elastisite teorisinin üç boyutlu kesin geometrik nonlineer denklemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Lif ile matris arasında geçiş malzemesi (lif örtüsü) olduğu düşünülmüş ve arayüzeylerdeki gerilmeler çalışılmıştır. Çalışmalar esnasında cisme sonsuzda lif yönünde düzgün yayılmış normal kuvvetler etki gösterdiği ve lif yüzeyine dik kesitlerin yarıçapı lif boyunca her bir malzeme için değişmeyen daireler olduğu (lif örtüsü kalınlığının da lif boyunca sabit) kabul edilmiştir. Uygun sınır-değer problemlerinin çözümü için sınır formu pertürbasyon yönteminden yararlanılarak yaklaşık analitik bir metod geliştirilmiştir. Ele alınan ortamlardaki gerilme yayılımına ve bu yayılıma geometrik nonlineeritenin etkisi ile ilgili çok sayıda sayısal sonuç elde edilmiş ve yorumlanmıştır. Ayrıca lif ile matris arasındak lif örtüsünün kalınlığının gerilme değerlerine etkisi de incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The curvature of the fibers in the structure of the unidirectional fibrous composite materials is due to design requirements or to technological processes. Usually the curvature caused by the technological process is modeled as a local one, whereas the curvature caused by design features is modeled as a periodical. In this study the case is considered where a covering single periodical curved fiber with an infinite length is contained by an infinite body with low concentration of fibers and stress distribution in that is investigated. Taking the low concentration of fibers into account the interaction between them is neglected. The investigations are carried out within the framework of the piecewise homogeneous body model with the use of the three-dimensional geometrical nonlinear exact equations of the theory of elasticity. There exists the bond hollow covering cylinder between fiber and matrix materials are considered and stresses on interfaces are studied. Moreover it is assumed that the body is loaded at infinity by informally distributed normal forces which act along the fibers and the crosssection of the fibers, normal to its axial line, is a circle of constant radius along the entire fiber length. For the solution of considered boundary value problem an approximate analytical method is developed by using the boundary form perturbation method. The numerous numerical results related to the stress distribution in considered body and the influence of geometrical nonlinearity to this distribution are obtained and interpreted. Moreover, the influences of the geometrical and mechanical problem parameters to these distributions are also analyzed.