Endüstri arkeolojisi kavramı ve Tire'de bulunan endüstri yapılarının endüstri arkeolojisi kapsamında incelenmesi, yeni 'işlev' önerileri
The industrial archaeology and in this extention, refunctioning of the industrial buildings in Tire
- Tez No: 201336
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ ALTINOLUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Endüstri Arkeolojisi, Tire, slev Dönüsümü, Industrial Archaeology, Tire, refunctioning
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 145
Özet
Endüstri arkeolojisi 20.yy.ın ikinci yarısında Avrupa'da ortaya çıkan bir kavram ve çalısma alanıdır. 20. yy.ın ikinci yarısında, degisen toplumsal beklentiler ve genel refah düzeyi, teknolojik ilerleme gibi nedenlerle Sanayi Devrimi'nin getirdigi makinelesme ve agır sanayi ile birlikte çevreye verilen ekolojik zarar, üçüncü dünya ülkelerine tasınmıstır. Bunun sonucu olarak kent içinde islevsiz kalan endüstri yapıları ve tüm ekipmanları birer kültürel miras olarak kabul edilmis, bu yapı ve bölgelerin yeniden kente kazandırılması düsüncesi ortaya çıkmıstır. Günümüzde, Avrupa'da ve ülkemizde endüstri arkeolojisi kapsamında yeniden islevlendirilen endüstri yapıları da bu kavramın gelismekte olan bir disiplin oldugunu göstermektedir. Cografi konumu, kültür, sanayi, ticaret ve siyasi alanlarda tarihsel süreç içindeki yeri ve rolü sayesinde kazandıgı ve günümüzde de yasatmaya çalıstıgı endüstri mirası zenginligi ile Tire, endüstri arkeolojisi kapsamında ele alınması gereken yerlesimlerden biridir. Bu çalısmada; endüstri arkeolojisi kavramı aktarılmaya çalısılmakta ve bu kapsamda Tire lçesi ile Tire'de bulunan, zamanla kent içinde, yerlesim bölgelerinin yakınlarında kalmıs, bazıları kapanmıs, yakın zamana kadar geleneksel yöntemlerle ve teçhizatlarla üretim yapmakta olan, bazıları ise halen endüstri mirası makineleri ile bir el sanatı olarak üretimini devam ettirmeye çalısan endüstri binaları ve endüstri mirası incelenmektedir. Arastırma içerisinde; ülkemizden ve dünyadan, endüstri arkeolojisi kapsamında yeniden islevlendirme örnekleri yer almaktadır. Tüm bu bilgiler ısıgında Tire'de bulunan endüstri binaları ve makinelerinin islevsiz kalmasının, kent yasamı, saglık standartları ve planlama ilkeleri açısından kaçınılmaz bir son olacagı belirlenmistir. Arastırmada, bu yapıların endüstri arkeolojisi kapsamında bilinçli bir sekilde korumaya alınarak, kentin ihtiyaçları ve planlama kararları dogrultusunda yeniden islevlendirilmesinin, korunan endüstri mirası ile kentin sürekliligini; verilen yeni islevlerle yasanabilirligini önemli ölçüde etkileyecegi aktarılmaya çalısılmıs olup, bu kapsamda yeniden islevlendirme önerilerinde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Industrial Archaeology is a concept that was appeared in 20th century. In the second half of the 20th century, due to change of social expectation and general prosperity level, technological progress; mechanization, heavy industry and ecological damage transported to the Third World. As a result of this, the industrial buildings, which had been unfunctioned in the city centre and all the apparatuses has accepted as an industrial heritage and the idea of acquired these buildings and areas to the city has appeared. Nowadays, the refunctioned industrial buildings demonstrate that, this industrial archaeology is a concept that is improving. With it?s geographical location, culture, richness of industrial heritage which was obtained due to industry, commerce and political role and position in the historical process; Tire is a settlement that should be utilized in the extension of industrial archaeology. In this work, the concept of industrial archaeology is tried to explain. In this extension, Tire and the industrial buildings in Tire, which stayed next to the settlement and are closed or still trying to work as a handicraft by traditional methods, are investigated. In the study, example of refunctioning, from all over the world and Turkey, in the extension of industrial archaeology, has been taking a part. Making use of all these knowledge, it is determinated that the industrial buildings and heritages are going to be unfunctioned as a result of city life, health standards and planning principle, and it is an inevitable and. In the study, it is tried to expound that, these buildings and all their apparatuses should be protecting consciously. It is tried to explain that refunctioning these buildings, direction of the necessity of city and planning principle, effects the continuousness of the city existing and standards of the city life. At the and of these study these, that buildings are refunctioned as a proposal.