Yüzeylerin ışık yansıtma çarpanlarının ve görünürlüklerinin belirlenmesi
Determinations of reflectances and visibilities of surfaces
  1. Tez No: 201341
  2. Yazar: OLCAY BAYER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA DOKUZER ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yansıtma çarpanı, görünürlük çarpanı, ölçün ışık, Reflectance, visibility factor, illuminant
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmanın amacı, mat ve ipeğimsi parlaklıktaki boyaların uygulandığı iç mekan yüzeylerinin değişik ölçün ışıklar için yansıtma çarpanlarını ve görünürlüklerini belirlemektir. Bu belirlemelerin sonucunda, yüzeylerin, kendi renksel özellikleri ile aydınlatan ışık tayfına bağlı olarak değişen yansıtma çarpanları, dolayısıyla görünürlüklerindeki değişim ortaya konmuştur. Çalışma, dokuz ana bölüm ve ekler bölümünden oluşmaktadır. Bölüm 1'de, konuya giriş yapılarak, çalışmanın amacı ve kapsamı belirtilmiştir. Bölüm 2'de, ışığın yüzeylerden yansımasının biçimi, düzgün, izotrop yayınık, yayınık, karışık yansıma ve geri yansıma başlıkları altında açıklanmıştır. Bölüm 3'te, yüzeylerden yansıyan ışığı ölçmeye yönelik farklı yaklaşımlar ele alınmıştır. Bölüm 4'te, yüzeylerin ışık yansıtma çarpanlarının ölçülmesinde kullanılan tayfsal ışıkölçerin temel özellikleri, ölçme geometrisi ve ölçme koşullarına yer verilmiştir. Bölüm 5'de, çalışmada kullanılan ölçün ışıkların tayfsal özellikleri verilmiştir. Üç ayrı boya üretici firmadan temin edilen örnek yüzeylerin farklı ölçün ışıklar için belirlenen toplam ışık yansıtma çarpanları ile yayınık ışık yansıtma çarpanları çizelge ve grafiklerle sunulmuştur. Bölüm 6'da, ışığın mekan iç yüzeyleri arasında peş peşe yansımasına bağlı olarak ortaya çıkan ortalama yansıtma çarpanı ilk yirmi yansıma için hesaplanmış, bu hesaplamada izlenen yol açıklanmıştır. Bölüm 7'de, seçilen on adet örnek yüzeyin ışık kaynağı türüne göre değişen ışık yansıtma çarpanları enerji kullanımı açısından karşılaştırılmıştır. Bölüm 8'de, örnek yüzeylerin görünürlük çarpanları hesaplanmış, hesaplamada izlenen yol verilmiştir. Bölüm 9'da, sonuç olarak, mat ve parlak boyalı olarak hazırlanan örnek yüzeylerin yansıtma çarpanlarının, dolayısıyla görünürlük çarpanlarının aydınlatan ışık türüne göre değiştiği vurgulanmıştır. Ayrıca, sonuçlar enerji kullanımı açısından da değerlendirilmiştir. Ekler bölümünde, örnek yüzeylerin farklı ölçün ışıklar için saptanan tüm değerleri ve güneşli açık gök koşullarında çekilmiş fotoğrafları verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the reflectances and the visibilities of inner surfaces painted with mat and glossy dyes for different illuminants. As a result of this determination, the change of reflectances and visibilities of surfaces in respect of the illuminants is brought out. The study is consist of nine main chapter and an additonal part. In chapter 1, by entering into the subject, the aim and content of the working has been defined. In chapter 2, type of reflection from surfaces has been explained under the title of specular reflection, isotropic diffuse reflection, diffuse/ spread reflection, mixed reflection and retroreflection. In chapter 3, different approaches about measuring reflected light have been discussed. In chapter 4, the speciality of spectrophotometer which is being used for measuring reflectances of the surfaces, geometry of the measuring and condition of the measuring have been discussed. In chapter 5, spectral characteristic of the illuminants have been expressed. Total reflectance and diffuse reflectance of the pattern surfaces that have been taken from three paint producer firm, have been defined for different illuminants and presented with charts and graphics. In chapter 6, average reflectance has been calculated for the first twenty reflection that occured depend on running reflection of the light on inner surface and method which has been used for the calculation has been explained. In chapter 7, selected ten pattern surface?s changeable reflectances according to light source has been compared about energy consumption. In chapter 8, visibility factors belong to pattern surfaces has been calculated and method which has been used for the calculation has been explained. In chapter 9, in conclusion, reflectances, where at visibility factors of the pattern surfaces which have been painted with mat and glossy dyes are changing according to illuminating light source. Also, the results have been analyzed in respect of energy consumption. In additonal part, all value for the pattern surfaces which have been determined for different illuminants and picture of the patterns which have been taken in sunny clear sky conditions have been presented.