Bilgi teknolojileri nedeni ile işlevi azalmış postahane mekanlarının, kamusal iletişim noktalarına dönüştürülmesi için bir yöntem önerisi
A study for the spatial transformation of post offices to public communication points, loosing their functionality due to the recent developments in information technologies
- Tez No: 201340
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZHAN ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Mimarlık, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Architecture, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Posta hizmeti ve postahaneler, Kullanım Sonrası Değerlendirme, mekansal dönüşüm, mekan planlaması, Bilişim Teknolojisi
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Ortamında Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Tarihsel sürekliliğe sahip bir iletişim biçimi olan posta hizmetlerinin gerçekleştirildiği postahanelerin kullanımı, günümüzde blişim teknolojilerinin gelişimi sebebi ve iletişimin farklı seçenekler ile gerçekleştirilmesi sonucu azalmaktadır. Ülke çapında bir ağa sahip olan postahanelerin sahip oldukları stratejik önem göz önünde bulundurularak, varlığını devam ettirecek çözümler için dünyanın pek çok ülkesinde projelerin geliştirildiği görülmüştür. Bu çalışmada, postahanelerin fiziksel varlığını devam ettirebilmeleri için Kamusal İletişim Noktalarına dönüştürülmelerinin ne kadar mümkün olabileceği araştırılmaktadır. Bu çerçevede, tanımlanan kamusallık ölçütleri ve yapıların dönüşümü ile ilgili kullanılan Kullanım Sonrası Değerlendirme yöntemi doğrultusunda, postahaneler ve konumlandıkları çevreler incelenerek, bölgelerin iletişim ihtiyaçlarının belirlenebileceği ve elde edilen çıktılar doğrultusunda dönüşümü sağlayacak mekan organizasyonlarının ortaya konulabilineceğine inanılmaktadır. Bu doğrultuda, seçilen İstanbul pilot bölgesi içinde konumlanan 99 postahane 14 grupta incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda postahanelerin korunması ve fiziksel sürekliliğinin sağlanması gerekliliği ortaya konulmuş, mekansal dönüşüm için önerilen ve bilişim teknolojisi kullanımını da kapsayan bir ?genel şema? ve ?yerleşim bölgeleri?, ?ticaret ve iş bölgeleri? ve ?ulaşım noktalarına bağlı birden fazla fonksiyonu kapsayan bölgeler? olmak üzere şekillendirilmiş üç seçenekli organizasyon şemaları ve korunamayan bölgeler için mekanasal olmayan öneriler sunulmuştur. Bu sayede, benzer diğer kamu yapıları için de kullanılacak bir yöntem önerisi oluşturularak, kamusal mekanların toplumdaki statejik ve sosyal önemlerinin korunmasının gerekliliği anlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Post offices, which have a long historical background to fulfil the communicational needs of community, nowadays decrease in functionality because of the advances in Information Technologies. Considering the strategic importance of the post offices due to their structured physical network throughout the country, many different projects are carried out worldwide, in order to sustain their being. In this research, to what extent it is possible to transform post offices into Public Communication Points, in order to maintain their presence, is studied. In this frame, it is believed that, if the post offices and their built environment are analyzed with respect to the criteria described as being public and the methods given in Post Occupancy Evaluation theories, it is possible to define the communicational needs of the region and design the spatial organization schemes in parallel with the findings. So, 99 post offices selected from the city of Istanbul as the pilot region, are collected in 14 groups and analyzed. With the outcomes, the idea that post offices must be kept and the need to sustain them physically is established, while solutions for a ?general scheme?, 3 schemes involving ?spatial organization for residential areas?, ?spatial organization for business and trading areas?, ?spatial organization for transportation nodes involving more than one basic function? and alternative non-spatial solutions are also shaped. As a result, a method that can also be used for the transformation of other public buildings is proposed, in order to explain the social and strategically important role of the public spaces. Keywords Post offices and postal services, Post Occupancy Evaluation, space planning, spatial transformation, Information Technologies