DHCP'de, kullanıcı kimliği ve şifre tabanlı doğrulama ve servis seçme işlemlerinin CHAP ve RADIUS protokolleri kullanılarak gerçeklenmesi
Implementation of authentication and service selection based on user id and password with DHCP using CHAP and RADIUS
- Tez No: 201350
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: DHCP, DHCP ile dogrulama, DHCP ile servis seçme, RADIUS, dogrulama, kullanıcı dogrulama, DHCP ve RADIUS, DHCP, Authentication with DHCP, Service selection with DHCP, RADIUS, authentication, user authentication, DHCP and RADIUS
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Son yıllarda Ethernet'in kullanımının yerel agların dısında, sebekelerin erisim ve toplama kısımlarında da yaygınlasması ve DSL üzerinden, Internet erisimine ek olarak ses ve video servislerinin de verilmeye baslanmasıyla birlikte DHCP, bu alanlarda da kullanılmaya baslanmıstır. Halihazırda DSL üzerinden Internet erisimi servislerinin verilmesinde sıklıkla tercih edilen PPP tabanlı yöntemlerin yerine de, ilave altyapı ve isletme maliyetlerini önlemek amacıyla, DHCP'nin kullanılması mümkündür. Ancak DHCP'nin mevcut haliyle, PPP ile kolaylıkla yapılabilen ?kullanıcı dogrulama? ve ?servis seçme? gibi bazı islemler ise yarar bir sekilde yapılamamaktadır. Bu durum da, PPP yerine DHCP'nin kullanılmasında tereddüt edilmesine yol açmaktadır. Bu çalısmada; yukarıda bahsedilen soruna bir çözüm getirmek amacıyla, ?DHCP'de, kullanıcı kimligi ve sifre tabanlı dogrulama ve servis seçme islemlerinin CHAP ve RADIUS protokolleri kullanılarak gerçeklenmesi? konusu islenmistir. Öncelikle, konuyla ilgili protokoller hakkında özet bilgiler verilerek karsılastırmaları yapılmıstır. Daha sonra, çözüm için saglanması gerekli ölçütler belirlenerek, bu konuda bugüne kadar yapılmıs çalısmalar belirlenen ölçütlerle karsılastırılarak incelenmis ve eksik yönleri ortaya konulmustur. Yapılan arastırma ve incelemelerin sonucunda, belirlenen ölçütleri tam olarak karsılayan bir çözüm önerilmis ve tasarımı yapılmıstır. Önerilen çözümün gerçeklestirilebilirligini sınamak amacıyla C programa dili kullanılarak DHCP istemci ve sunucusunu temsil eden örnek uygulamalar yazılmıs ve bu uygulamalar, bir RADIUS sunucusunun da bulundugu deneme ortamında test edilmistir. Yapılan bu testin sonucunda, önerilen çözümün, belirlenmis ölçütleri saglayabildigi ve mevcut DHCP ve RADIUS RFC'lerine uyumlu bir sekilde çalısabildigi ve pratikte gerçeklestirilebilir oldugu sonucuna varılmıstır.
Özet (Çeviri)
Other than its usage in the local area networks, Ethernet has also become widespread in the access and aggregation networks during the last few years. In addition to Internet access services, voice and video services are also started to be provided over DSL lines. These two major changes lead using DHCP in these area. To prevent additional infrastructural and operational costs, it?s also possible to use DHCP instead of PPP based access methods which are currently and commonly being used in DSL Internet access services. However it?s not possible to perform some operations like ?user authentication? and ?service selection? using the current capabilities of DHCP while these can easily be handled by using PPP. This situation causes hesitations in using DHCP instead of PPP. In this work, ?Implementation of authentication and service selection based on user id and password with DHCP using CHAP and RADIUS? has been studied. Firstly, some brief information has been given about the protocols related with the subject and compared with each other. Then, necessary criteria which should be met with a proper solution have been identified and related works done until today have been observed by comparing them with the identified criteria and by exposing their missing points. As a result of these research and observations, a solution has been proposed and designed to completely meet the identified criteria. In order to check whether it is possible to implement the proposed solution, sample applications which are representing DHCP client and server have been written by using C programming language. These applications have been tested in an environment including a RADIUS server and as a result of the tests it?s concluded that the proposed solution meets the identified criteria and is compliant with the current DHCP and RADIUS RFCs and can be put in practice.