İpoteğe dayalı konut edinme sistemi (Mortgage)
The residence financing system based on Mortgage
- Tez No: 201349
- Danışmanlar: PROF. HAKKI ÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konut Sorunu, Konut Finansmanı, Konut Kredisi, potek, Mortgage, Residence Problem, Residence Financing, Residence Credit, Mortgage
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Gayrimenkul sektörü, birçok ülkede oldugu gibi ülkemizde de ekonominin en önemli bilesenlerindendir. Gayrimenkul piyasasının büyük bölümünü olusturan konut ise, ülkemizde, insanların en temel gereksinimi olan barınmanın yanı sıra göç, kaçak yapılasma ve plansız yerlesim gibi ciddi sorunlar dogurarak, karmasık bir hal almıstır. Ülkemizde, özellikle alt ve orta gelir grubu için, hükümetler, konut yapımı ve finansmanı üzerine çalısmalar yapmıslar, fakat basarı saglayamamıslardır. Dünyada ise bu sorun, 1970'lerden sonra yaygınlasan ve ?Mortgage? olarak adlandırılan, gayrimenkul için verilen ipotekli kredilerin bir havuzda toplanarak, daha sonradan menkul kıymetlestirilmesi ve bunun sonucunda finansmanın geri kazanılması olarak açıklanabilecek ?Uzun Vadeli potege Dayalı Konut Finansmanı Sistemi? ile asılmaktadır. Her ülkenin kendi ekonomik yapısına göre düzenledigi sistemin Türkiye'de de uygulanabilmesi için, kanunlarda bir takım düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Sistem piyasa kosullarında dogacak ve piyasa kosullarında nefes alıp verecektir. Bu nedenle, uzun vadeli ipotekli konut finansmanı sisteminin faaliyete geçebilmesi ve faaliyetini sürdürebilmesi, ekonomik gelismelerle, istikrarla ve düsük faiz oranlarıyla dogrudan ilgilidir. Sistemin etkin bir sekilde uygulanması ile, yıllardır daralan insaat sektörünün yeniden ivme kazanması, böylelikle iki yüzden fazla alt sektörün canlanması, istihdamın artması ve atıl duran bir çok gayrimenkulün yeniden ekonomiye kazandırılması planlanmaktadır. Dogru sonuçlara varabilmek için, bu sistemi uygulamakta olan ülkelerin yapılarının incelenmesi, sonrasında gerekli kanun degisiklikleri ve alt yapı düzenlemelerinin eksiksiz yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Real estate sector is one of the most important compounds of economy also in our country as well as many other countries. The residence forming the big part of real estate market has become a complex situation by causing serious problems as immigration, illegal construction and unplanned residing as well as sheltering as basic need of humans in our country. In our country, especially for lower and middle income group, governments has worked on residence construction and financing but they could not be successful. This problem has been overcome by ?Long Dated Residence Financing System based on Mortgage? in the world that can be explained as to gather mortgaged credit in a pool and then evaluating real estates and at the end of this, to regain the financing. To apply this system issued by each country due to their economic structure in Turkey, there is need to make some changes in legislation. System will be born in condition of market and breath in condition of market. So, ability of going into operation and continue to operate of Long Dated Residence Financing System is connected with economic developments, stability and low interest rates directly. By effective application of system, gaining new acceleration for construction sector shrinking for years, so reactivation of substructure sector over two hundred, increase in employment and regaining the many idle real estates to economy are planned. To reach right results, it is needed to investigate the structures of countries applying this system, then to make necessary legislation changes and substructure arrangements exactly.